fbpx

PCRM, asul din mânecă al PLDM

Încă din primele zile de campanie, Dodon declarase că Bodiu va fi scos din joc în şuturi, argumentând că lupta se duce de fapt între Filat şi Dorin Chirtoacă. Într-o oarecare măsură, comunistul are dreptate, relevant în acest sens fiind refuzul Guvernului de a returna Primăriei banii furnizaţi de către cea din urmă, în mod indirect, primăriilor celorlalte localităţi ale republicii. Cu alte cuvinte, peledemiştii Filat şi Negruţă au avut grijă ca locuitorii Chişinăului să nu primească nici un sfanţ doar pentru că administratorul ales direct în 2007 este dintr-un alt partid. Mai are rost să vorbim despre acţiunile non-politice şi “tehnocratice” ale echipei lui Filat şi Bodiu ?

Revenind la Dodon, observăm că opţiunile acestuia se schimbă de la o zi la alta. Ne aşteptam şi la alte mostre de inconsecvenţă, desigur (să ne amintim minciunile lui Dodon privind panourile roz), doar că de data asta pericolul îi vizează pe toţi votanţii Alianţei. Dacă în cazul panourilor unica ţintă a comunistului a fost liberalul Chirtoacă, de această dată acţiunile sale vizează întreaga Alianţă, lucru confirmat inclusiv de către Lupu. Într-un interviu acordat unui ziar rusesc, Dodon a declarat că dacă va deveni primar, îi va oferi lui Bodiu funcţia de viceprimar, „ca să se pună bine cu Filat”. Asistăm, aşadar, la o nouă serie de îmbrăţişări dintre comunişti şi peledemişti, după ce şefii celor două partide au avut o serie de întâlniri în absenţa celorlalţi doi lideri de Alianţă şi după ce ”priamariabilii” Bodiu şi Dodon s-au întâlnit la o cafea „întâmplătoare” într-un local din Chişinău. N-am trage alarma dacă flirtul dintre cele două partide le-ar afecta strict pe acestea şi pe votanţii lor, doar că PLDM este parte a AIE, care-i reprezintă pe majoritatea cetăţenilor moldoveni şi care nu merită să fie trădaţi din nou.

Bodiu, la rândul său, a adoptat poziţia care începe să-l definească din ce în ce mai mult, cea de miştocar cinic. Zice „presupun că Dodon a făcut aceste afirmaţii în calitate de blogger”. Oare pe cine crede că amăgeşte domnul secretar? Ştim cu toţii că pragmatismul conducerii peledemiste presupune decizii raţionale, contrar principiilor şi valorilor enunţate cu atâta patos în repetate rânduri. Iar raţionalitatea în acest moment presupune întreprinderea acţiunilor întru sporirea şanselor de câştig, respectiv însuşirea celor mai multe dintre instituţiile statului. În absenţa unei soluţii şi voinţe clare din partea tuturor componentelor AIE de a alege preşedintele, Filat se vede nevoit să întreprindă paşi pentru a-şi asigura spatele. El ştie că într-o alianţă cu PCRM, nu îi va mai încurca nimeni să controleze tot ce mişcă-n republică. Sunt de remarcat aluziile recente ale premierului la acţiunile concurentului său direct, Plahotniuc, cel care „încearcă să transpună în politică metodele pe care le-a utilizat în business”. PCRM este asul din mânecă al PLDM-ului, care trăieşte cu impresia că „oligarhii lor sunt mai buni decât cei ai Alianţei”.

Planul conducerii peledemiste pare să aibă sens, însă doar pe termen scurt, or principiul vaselor comunicante este valabil şi în politică, verzii riscând să devină una cu roşiii. Iar în acest context, campania locală va avea rolul unei hârtii de turnesol.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “PCRM, asul din mânecă al PLDM

 • 20/04/2011 at 10:15 am
  Permalink

  Tudor, ai punctat foarte bine mismasurile politice in preajma campaniei electorale dinre PLDM si PCRM. MI-as dori mult ca sustinatorii PLDM, care sunt sincer impotriva reintoarcerii gastii comuniste atat la nivel central cat si la cel local, sa se trezeasca rapid si sa faca alegerea corecta pe 5 iunie. Cu Dorin Chirtoaca nu riscam ca intr-o buna zi sa ne trezim din nou in mocirla in care am fost 8 ani de zile, sau poate mai rau (daca exista mai rau).Succes pentru articol, este bine ca tinerii scoliti in universitati prestigioase peste hotare, sa fie implicati in tot ce misca la noi. Voi vedem=ti mai lucid lucrurile si conexiunile.

  Reply
  • 20/04/2011 at 10:25 am
   Permalink

   Îţi mulţumesc, Dragoş. Din păcate, va mai trece mult timp până când moldovenii vor avea alternative în ceea ce priveşte demnitarii cinstiţi şi bine-intenţionaţi. Până atunci, însă, rămâne o singură posibilitate.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.