fbpx

Cum au ajuns liberalii pe creasta valului?

Creşte PL-ul şi creşte Dorin Chirtoacă, iar pentru 5 iunie se întrevede acelaşi scenariu ca şi-n 2007, când doar liberalul şi comunistul Iordan au dispus de şanse reale pentru câştigarea „trofeului”. Acest fapt vine să confirme sugestiile primarului liberal, conform cărora, lupta pentru locale se duce între comunişti (27%) şi liberali (25%), PLDM-ul şi PD-ul rămânând la mijlocul clasamentului (17 şi 6 la sută). Iar chestia asta nu se întâmplă pentru că au început moldovenii să mustească de dragoste pentru liberalism, sau pentru că au devenit brusc mai puţin comunişti, ci pentru că în ultima perioadă (încă dinaintea campaniei) imaginea partidului a fost „îmbrăţişată” de către primarul Chirtoacă. Cu riscul de a trage concluzii pripite, putem afirma că vocile care spuneau în toamna trecută că dispariţia lui Chirtoacă de pe lista pentru parlamentare, precum şi din prim-planul public al partidului n-a fost de bun augur, grăiau purul adevăr. N-aş vrea să desconsider meritul lui Mihai Ghimpu, al cărui rol este şi va fi unul vital, fie în calitate de manager, fie de nucleu dur al formaţiunii, doar că la nivel de reprezentare, locul de front-man este bine să rămână ocupat de Chirtoacă.

Ar mai fi o serie de motive care au determinat ascensiunea liberalilor. Unul dintre ele ţine de faptul că, spre deosebire de reuşitele deputaţilor sau ale miniştrilor, cele ale unui primar şi ale unei administraţii AIE, se văd mult mai bine şi sunt cu mult mai apropiate de oameni. Să luăm fie şi un singur exemplu, pe cel al unei tinere mame, chişinăuience. Ea ştie că are acum un loc de joacă pentru copii, că are parcuri amenajate, că afară nu mai miroase urât, că se poate deplasa în troleibuze noi etc. Cum află şi cum simte ea că între 2009 şi 2010, de exemplu, au fost adoptate Legea privind libertatea de exprimare, Legea cu privire la voluntariat etc. (toate promovate de o şefă liberală de Comisie, Corina Fusu) sau că s-a scos sârma ghimpată de la hotarul cu UE în urma unui proiect al unui deputat liberal, Anatol Arhire? Cu alte cuvinte, altul a fost accesul şi, respectiv, impactul, unor schimbări în bine promovate de autorităţile locale vs cele centrale.

O altă explicaţie se referă la tipologia diferită a alegătorilor, chişinăuienii fiind mai interesaţi de viaţa social-politică decât mulţi dintre locuitorii din ţară. Din păcate. Iar un cetăţean informat şi bine-intenţionat nu are cum să-şi dea votul pentru unul ca Dodon şi pentru unii ca pcrm.

Şi nu în ultimul rând, rezultatele studiilor sunt un indicator clar al faptului că de data aceasta, aproape toate eforturile partidului au fost concentrate pe campania municipală, iar staff-ul municipal a avut, în acest sens, un cuvânt foarte important de spus.

Ar mai fi un element, menţionat inclusiv de analişti importanţi, care ziceau că scorul bun al liberalilor s-ar datora retragerii candidatului liberal-democrat. Tind să le dau dreptate, dar numai parţial, or noi avem respectivele rezultate datorită unei precondiţii care a determinat retragerea pldm-istului: nici verzii, nici albaştrii, nici n-au avut vreodată un oponent notabil pentru Chirtoacă.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

17 thoughts on “Cum au ajuns liberalii pe creasta valului?

 • 30/05/2011 at 5:55 pm
  Permalink

  obiectiv și treaz,inițial mă așteptam la altceva.Succese!

  Reply
 • 30/05/2011 at 9:40 pm
  Permalink

  “un cetăţean informat şi bine-intenţionat nu are cum să-şi dea votul pentru unul ca Dodon şi pentru unii ca pcrm”- cea mai adevarata afirmatie din acest material!
  Multumesc!

  Reply
 • 31/05/2011 at 4:36 am
  Permalink

  degeaba faci referinta la bop – la ei chirtoaca castiga di 1 tur cu o diferenta de 18 puncte fata de dodon (54 +/-3%). E total de cacao sondajul. Au mai dat ipp comunistilor in 2005 64%, deci rezultatele sunt cum bate vantul…

  Reply
  • 31/05/2011 at 11:15 am
   Permalink

   Dacă nu greşesc, articolul acela din Timpul în care se vorbea despre victoria lui Chirtoacă din primul tur, arăta cum primarul va lua jumătate + x din nr celor prezenţi la vot. Nu cred că e de cacao sondajul. Poate mai curând să fie vorba de acelaşi efect ca în cazul lui Dâncu din toamnă, când s-a văzut CĂ COmuniştii nu prea răspund la sondaje.

   Reply
 • 31/05/2011 at 5:53 am
  Permalink

  În general, o analiză pe cinste, Tudore. Să nu uităm şi faptul, că PL-ul nici odată nu a mers cu fofârlica, spre deosebire de alte partide “democrate”, care flirtau cu comuniştii sau candidatul lor. Încă un moment forte ar fi, că PL-ul este un partid ales pe o creastă, condiţiile de intrare sunt destul de rigide şi se fac verificări minuţioase. Asta îi dă o senzaţie reală de partid, fie şi mic, dar puternic şi unit. Ultima, dar poate cea mai esenţială, este că PL-ul ştie, spune clar şi răspicat – unde, cu cine şi când are de gând să meargă. Deci are o tactică şi o strategie fermă, ceea ce lipseşte cu desăvârşire altora, sigur excepţie pcrm. Care e strategia PD şi PLDM, pentru mine, un om cu informaţie, nu e clar nici până astăzi. Lozincile – pentru “nu ştiu care moldove”, “un oarecare timp, care tre să vină”, sună destul de virtual…

  Reply
  • 31/05/2011 at 11:17 am
   Permalink

   Mulţumesc, Igor. Într-adevăr, faptul că PL-ul are o ideologie, respectiv că nu este un srl, îi ţine pe susţinătorii şi membrii lui uniţi. De asemenea, cu părere de rău, nici eu nu ştiu care va fi pasul de mâine al PLDM şi PDM.

   Reply
 • 31/05/2011 at 7:30 am
  Permalink

  Imi place cum gindesti Tudore, bravo, poate de aceea fiindca gindim la fel. sunt plecat din tara, ma intorc doar in septembrie, dar imi pare nespus de rau ca no sal pot vota si eu pe dorin, deasemenea pot sa spun de prietena mea, care si ea deasemenea nu este in tara, deasemenea ca o multime de tineri… din pacate. succes

  Reply
  • 31/05/2011 at 11:19 am
   Permalink

   Mulţumesc, Radu. Într-adevăr, parcă-ţi e mai aproape omul care gândeşte la fel :). Suntem o mulţime care nu vom putea merge la votare. Merită, însă, să depunem eforturi până la capăt, ca să ştim că a fost şi mâna noastră în fortificarea democraţiei.

   Reply
 • 31/05/2011 at 7:26 pm
  Permalink

  NU trebuie sa ne imbatam cu apa rece,

  sa nu uitam ca exista o metoda in POLITICA ALEGERILOR (sau se numeste Politiceskie Triuki in rusa, ):

  p-u a CALMA SPIRETELE SI CA LUMEA SA NU MEARGA LA VOT, CREZIND CA CANDIDATUL LOR VA CHISTIGA, SE FAC DIFERITE SONDAJE SOCIOLOGICE POZITIVE SI FOARTE POZITIVE, EXEMPLU ultimele sondaje sociologice, care spun ca Chirtoaca va chistiga din primul TUR – care este telul acestor sondaje:

  p-u ca populatia sa creada ca Chirtoaca ORICUM va chistiga, si sa prefere sa se duca la Padure ,spre ex.

  Exemplu NOTORIU este REFERENDUMUL P-U ALEGEREA SEFULUI STATULUI DIN 2010:
  cIND CINEVA A PLATIT (CRED CA INTELEGETI CINE) CA SONDAJUL SA ARATE CA PESTE 60 % DIN POPULATIE VA VENI LA REFERENDUM, dar s-a intimplat invers, si ce anume, TOATA LUMEA S-A LINISTIT CREZIND CA ORICUM VA FI VALIDAT SI NU MAI ESTE NEVOIE SA VENIM————————————————————————————————————————————————–PAZEA BAIETI, MOSCOVA A BAGAT MULTI BANI IN GUBERNIA MD SI NU VREA SA O PIARDA…

  Reply
  • 01/06/2011 at 7:17 am
   Permalink

   Mai exista o teorie careia ii zice “spirala tacerii” si care spune ca individul va tinde sa voteze cu cel care voteaza majoritatea.

   Reply
   • 07/06/2011 at 4:08 pm
    Permalink

    Tudor, cum iti place rezultatul. Am avut tare mari temeri , noaptea m-am culcat la 2 si apoi m-am trezit la 3:41 la fel noaptea, adica am dormit doar 1.41 minute, nu puteam dormi de griji, mai nu am pierdut, poate mai avem o sansa.
    Ti-am spus eu mai sus ca sondajele POZITIVE si SUPER POZITIVE p-u CISTIGUL LUI CHIRTOACA ERAU FACUTE SPECIAL DE CATRE COMUNISTI SI MOSCOVA, —————————————————————————- cum crezi cita lume a plecat la PADURE dupa aceste sondaje , crezind ca votul lor nu va avea nici o valoare, ca ORICUM CHIRTOACA VA CISTIGA, iata si rezultatul, mai nu am pierdut CAPITALA DIN PRIMA, of DOAMNE ITI MULTUMESC….
    Desigur sunt DECEPTIONAT P-U CMC, acolo comunistii is majioritari si de data aceasta chiar daca CHIRTOACA cistiga, el va fi BLOCAT FARA INTRERUPERE, si atunci in 2015 comunistii ii vor reprosa “DE DATA ACEASTA TU——- CHIAR—— NU AI FACUT NIMICA”————————————————————————————————– JUR CA VOI FI SI MAI ACTIV IN ACEASTA CAMPANIE, VOI SUNA SI MAI INTENSIV NEAMURILE, PRIETENII, CUNOSCUTII LA MOLDOVA, VOI FI SI MAI INSISTENT CU PRIETENII SA FACA CAMPANIE P-U CHIRTOACA, SLAVA DOMNULUI POATE AVEM O SANSA————————————————————————————– TREZIRE TOTALA, TOTI LA ALEGERI, CONVINGETI CIT MAI MULTI OAMENI SA VOTEZE CU CHIRTOACA, DACA NU BABA FROSEA NASCUTA UNDEVA PRIN TAMBOV IN 1905 VA VOTA P-U NOI (VOI)—————————————————————————— MIE MI-AR TREBUI SA-MI FIE INDIFERENT D-E SITUATIA POLITICA DIN MD, MAI ALES DIN CHISINAU, EU SUNT PLECAT P-U TOTDEAUNA IN CANADA, EU M-AM TREZIT LA 8 APRILIE 2009, CIND AU MURIT MARTIRII NOSTRI IN PMAN, MI-AM ZIS: “V-ATI BATUT JOC INDEAJUNS DE NEAMUL MEU , ACUM E RINDUL MEU SA MA LUPT P-U O MOLDOVA INDEPENDENTA SI CA PARTE INTEGRA A UNIUNII EUROPENE”

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.