fbpx

Despre GIB-uri, acuzaţii, speculaţii, riscuri şi moldovenism

Calitatea mea de fondator al Ligii Studenţilor Basarabeni din România (alături de ceilalţi 8) şi cel dintâi preşedinte al acesteia, mă obligă să-mi fac publică atitudinea în legătură cu recentele evenimente în care au fost implicate numele colegilor mei, ale asociaţiilor etnicilor români din RM (să le zicem în continuare moldoveni), precum şi ale unui site pe care îl consider diversionist, stalinist şi mincinos (moldovenii.md).

Consider că este surprinzătoare toată această poveste care vine să trezească la viaţă studenţii moldoveni din România, precum şi să atragă atenţia publicului asupra lor. Nu cred că treaba asta este un lucru neapărat rău, având în vedere că subiectul statutului lor (sau al nostru) a cam dispărut din vizor, subiectele apărute în prim-plan în perioada recentă ţinând mai mult de activităţile pe care le-au organizat aceştia. Din nou, este un lucru şi bun şi rău.

Rău-voinţa celor de la Karadeniz

Să începem cu începutul. Din punctul meu de vedere, materialul publicat de agenţia Karadeniz este unul vădit rău-intenţionat şi tendenţios. Voi arăta de ce, comentând câteva dintre afirmaţiile pe care le conţine.

Surprinzator pentru cetatenii Romaniei, printre partenerii sitului se numara si organizatii ale studentilor etnici romani, originari din Republica Moldova, care beneficiaza de burse oferite de statul roman, adica platite din impozitele cetatenilor romani. 

Mesajul sugerat este că moldovenii nu merită suportul statului român şi că cetăţenii români suferă din cauza acordării suportului din prezent. Ideea este una binecunoscută, precum binecunoscute sunt şi sursele lor: esticii. Este în interesul lor semănarea urii şi a suspiciunilor între români, indiferent de regiunea din care provin aceştia.

În continuare, se încearcă asocierea ONG-urilor GIB Cluj şi GIB Bacău cu resursele informaţionale rusofile ava.md, patrioti.md, structurile de la Tiraspol, comuniştii etc. De asemenea, se încearcă împărţiea românilor moldoveni dintre Prut şi Nistru între moldoveni români şi ne-români, strategie aplicată şi de Dodon şi ceilalţi din gaşca lui despre care am mai scris.

Pentru a-i pune într-o lumină proastă pe clujeni, autorul încearcă asocierea numelui lui Dumitru Chitoroagă (şeful companiei care deţine site-ul moldovenist) cu cei dintâi. Despre respectivul personaj, eu n-am mai auzit. Se induce opinia că oraşul Cluj, dar UBB-ul în special, este o pepinieră de asemenea cadre care defăimează valorile românismului şi statul român. Evident, pista este una falsă, dat fiind numărul mare de studenţi aflaţi la studii în Cluj, ataşamentul lor manifest pentru tot ce înseamnă românism şi România, demonstrat prin acţiuni susţinute de-a lungul a aproape 10 ani. Nimeni dintre noi nu cunoaşte ce e-n mintea oamenilor care au stat şi a celor care stau astăzi la bazaGIB-ului, dar cert este că manifestările lor publice vorbesc de la sine, orice am zice. Altceva este modul în care interacţionează şi ceea ce promovează între ei, dar asta ţine de o altă discuţie pe care am mai abordat-o cu alte ocazii.

Printre cei mai vehementi sustinatori ai sitului se afla Grupul de Initiativa Basarabeana Cluj, preşedinta acestei organizatii, Ana Cojocaru, sustinand in CV-ul publicat pe situl organizatiei ca este de „nationalitate moldoveanca”.

Din nou, se exagerează şi se aduc învinuiri speculative. Pe ce se bazează autorul când se referă la o „susţinere vehementă” a site-ului? Se pare că argumentul ţine de faptul că preşedinta actuală a GIB, Ana Cojocaru, şi-a trecut în CV „moldoveancă” la rubrica Naţionalitate. Nu văd legătura logică. În primul rând, termenul „moldovean” nu duce neapărat la un site. El duce la identitatea unui individ, sau, dacă vreţi, la cultura acestuia (evident, românească). Poate că afirmaţia „Ana este o susţinătoare a moldovenismului” ar fi avut sens, dar nu cea prin care se asociază un întreg grup de tineri (majoritatea dintre ei având trecut „român” la Naţionalitate, sunt sigur) cu poziţia preşedintelui ales de grup. Nici nu sunt sigur că cei care au ales-o ştiau ce crede Ana despre propria sa naţionalitate. Mai e ceva. În orice asemenea caz cum este cel al Anei, apare o disonanţă flagrantă dintre acţiuni şi declaraţii. Adică, acţiunile promovează valorile româneşti, iar declaraţia că eşti de naţionalitate „moldoveancă” duce mai curând la moldovenism. La care dintre aceste două poziţionări ar trebui să atragem atenţia mai mult? Decideţi voi. Eu nu voi aminti decât de schizoidia unor români moldoveni, despre care scriam cu un alt prilej. Sunt sigur că există şi alte motive în cazul Anei, despre care trebuie să ne spună chiar ea. Am scris aceste lucruri pornind de la premisa că toată lumea ştie diferenţa dintre naţionalitate, etnie şi cetăţenie.

Totodata, si „Grupul de Initativa Basarabeana Bacau” adera la doctrina sitului moldovenii.md, care declara sus si tare ca „români ai Republicii Moldova, de fapt, sînteţi moldoveni etnici de origine…”

În privinţa băieţilor de la Bacău, vedem că s-a optat pentru acelaşi stil. Ni se prezintă un printscreen al mesajului lor de salut de pe site cu text mărunt, în timp ce în textul propriu-zis ni se dă un citat direct de pe site-ul moldovenist, de la ultimul punct al „crezului lor”; dar şi bannerul alăturat cu prostiile moldovenilor.md. Astfel, cititorului i se sugerează subtil că afirmaţia aparţine studenţilor băcăuani. Urâtă trebuşoara, aş zice eu. Urâtă şi amatoricească. Iar concluzia este făcută la urmă: GIB Bacău atentează la securitatea naţională a României. Uite această afirmaţie chiar că este una moldovenistă şi cu arome estice. Prin ce anume atentează GIBB la securitatea „naţională” a României, ei înşişi fiind etnici români (precum afirmă şi în mesajul lor de salut de pe site)? Se induce, aşadar, ideea că studenţii băcăuani nu sunt şi ei români, dar atentează în schimb la securitatea României.

Şi toutuşi, cine este dl Vitalie Goncearov, pentru că eu nici nu am auzit de el, nici nu am găsit mai nimic despre el pe net? În cazul în care ştiţi voi, vă rog să mă luminaţi. Aceeaşi rugăminte o am şi pentru dl Goncearov, în cazul în care-mi va citi articolul şi-n cazul în care chiar există.

Replica studenţilor clujeni lasă loc de interpretări

Din fericire, replica GIB-iştilor n-a întârziat prea mult. Asta e un lucru bun, bravo vouă, dragi colegi! În primul rând nu cred că am văzut undeva în articolul celor de la Karadeniz să se vorbească despre vreun parteneriat scris între ONG-uri. Despre moldovenii.md (nu moldoveni.md, cum vedem în replică) cunoaştem că ar avea doar parteneriate cu nişte ONG-uri, nu că ar fi şi gestionat de vreunul. Atrage atenţia sintagma „parteneriat scris”. Oare există vreun parteneriat verbal între cele 2 entităţi care administrează gibcluj.ro şi site-ul mincinos? Cum se face că totuşi bannerul moldoveniştilor s-a aflat o perioadă mai lungă pe interfaţa clujenilor? Oare nu e nevoie de aprobarea administratorilor site-ului pentru asta? Iar dacă bannerul a apărut fără voia clujenilor, oare nu înseamnă asta că a fost un atact cibernetic şi că, prin urmare, administratorii gibcluj.ro şi preşedinta ONG-ului GIB Cj ar fi trebuit să condamne aceste acţiuni şi să îşi rezerve dreptul de a ataca în judecată anume acest lucru, nu şi publicarea materialului de Karadeniz?

Contrar poziţiei adoptate de Inconstantin, exprimate pe blogul său, eu am o altă părere. În cazul în care clujenii nu vor demonstra că bannerul a apărut pe site-ul lor fără voia lor şi dacă preşedinta Ana Cojocaru nu va veni cu explicaţii publice plauzibile privind opţiunea ei referitoare la Naţionalitatea din CV, consider că se impune demisia de onoare a acesteia. Dar numai în condiţiile prezentate mai sus.

OSB şi Basarabeni.ro, din nou în rolul fabricanţilor de gunoi

Vechea gardă din OSB, strunită de şi mai vechea gardă din OSB, ne-a obişnuit deja cu poziţionările calomnioase şi intrigante, deprinse de la tătucii lor PPCD-işti. Astfel, preluarea materialului de pe Karadeniz se înscrie într-un lung şir de acţiuni menite să discretiteze membrii  asociaţiilor neafiliate politic. Ar fi putut să discute înainte de a prelua articolul, cu colegii lor de la Cluj, în spiritul colegialităţii, dar şi al eticii jurnalistice, pentru a se lămuri care e situaţia, înainte de a promova un conţinut cel puţin dubios. Dar n-au făcut-o.

Preluarea aproape imediată a articolului ridică semne de întrebare şi din următorul motiv. Site-ul Karadeniz conţine bannere ale jurnaliştilor Roncea, vechi susţinători ai OSB-iştilor şi denigratori ai LSBR. Aşadar, dacă este să vorbim despre parteneri, să vorbim şi despre parteneriatul dintre Karadeniz şi portalurile respectivilor jurnalişti. Scenariul este simplu: pentru a nu fi acuzaţi OSB-iştii că sunt neserioşi şi scriu speculaţii, aceştia se ascund sub paravanul de agenţie care doar preia ştiri. Alibi-ul este garantat, aşadar. Mai mult, aceştia au postat şi replica GIB-ului, intitulându-l „drept la replică”. Prin treaba asta, OSB-iştii se dau singuri de gol, pentru că un Drept la replică este oferit de către sursa X atunci când aceeaşi sursă X este autoarea articolului. Cel puţin aşa se întâmplă în mod uzual.

Cu alte cuvinte, atacul asupra GIB Cj şi GIB Bc este de fapt, un atac indirect asupra LSBR.

Intuiesc lipsa de dexteritate a OSB-iştilor din toată schema asta, la fel cum s-a întâmplat în mai toate cazurile asemănătoare de până acum. De fapt, ei nu sunt decât nişte unelte care, la rândul lor, instrumentalizează sutele de studenţi români moldoveni proaspăt veniţi la studii în Ţară. Întrebarea pe care trebuie să şi-o pună astăzi membrii şi liderii asociaţiilor din LSBR este „cui îi folosesc aceste scheme şi aceste conflicte?”

Riscul unei glisări flagrante sub umbrela partidelor politice   

Dincolo de toate înscenările sau rătăcirile şi crăcile tăiate de sub propriile picioare ale studenţilor cetăţeni moldoveni din România (etnici români, desigur), mesajul care trebuie să ajungă la liderii de azi ai asociaţiilor studenţeşti de profil (cu precădere la cele din LSBR) este că după atâtea lupte şi nervi pierduţi, nu vă puteţi permite instituirea unui tutelaj politic asupra ONG-urilor de basarabeni care trebuie să rămână apolitice. Contează mai puţin opţiunile găştii OSB Bucureşti, OSB Timişoara, CSBB Galaţi şi ATB Iaşi care şi-au rezervat dreptul de a colabora doar cu una dintre forţele politice, respectiv administrative. Cu alte cuvinte, chiar dacă nici GIB-ul n-a reuşit să demonstreze că regia le aparţine inclusiv OSB-iştilor, avem motive să credem că lucrurile stau anume aşa, acestora fiindu-le frică de iminenţa reconstituirii celei mai mari structuri asociative de români moldoveni, de data aceasta sub auspicii socialiste.

Voi sunteţi obligaţi să vă respectaţi statutele, membrii şi principiile, indiferent de jocurile politice pe care le fac în acest moment forţele politice rivale din România, prin „capii de pod” Şaremet (afiliat social-dmocraţilor, prin UNSR) şi Durnea/Miron/Răcilă (afiliaţi democrat-liberalilor).

În acest sens, preferinţele şi activităţile politice ale fiecărui individ trebuie să fie respectate şi promovate, conform principiilor democratice, dar acestea trebuie să fie delimitate de activităţile civice şi asociative. Prin urmare, în calitatea voastră de ONG-uri, trebuie să vă delimitaţi atât de interesele lor înguste de partid, cât şi de instrumentele prin care încearcă să-i dezbine pe cei neafiliaţi (asocierea cu moldovenismul primitiv fiind unul dintre ele). În caz contrar, riscăm să rămânem nişte victime ale propriei ignoranţe şi ale strategiilor de campanie, atât ca asociaţii, cât şi ca indivizi.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

6 thoughts on “Despre GIB-uri, acuzaţii, speculaţii, riscuri şi moldovenism

 • 31/05/2011 at 4:58 pm
  Permalink

  Tu esti *******nist, ******nist şi *****nos.

  Reply
 • 31/05/2011 at 8:32 pm
  Permalink

  nu toţi studenţii basarabeni din Cluj fac parte din gib şi cred că e incorect să spui clujeni…eu aştept faptele celor de la gib şi apoi voi avea şi eu o părere

  Reply
  • 01/06/2011 at 7:11 am
   Permalink

   Cătălina, în articol am folosit termenul “clujeni” din raţiuni de stil. Nu puteam să folosesc la fiecare pas “membrii GIB”. În plus, am pornit de la premisa că cititorul va înţelege că în acest material vorbesc strict despre studenţii clujeni membri ai GIB.
   Îmi pare rău dacă s-a înţeles greşit. Evident, nu toţi studenţii etnici români originari din RM din Cluj sunt şi membri GIB. 🙂

   Reply
 • 06/06/2011 at 6:56 pm
  Permalink

  Sincer să fiu articolul e prea lung şi deci cititorul pierde firul. Poate dacă autorul are capacităţi mintale excepţionale pentru a memora ideea şi pentru a o urmări pe parcursul întregului text, marea majoritate nu au această capacitate şi nici acel chef de a citi.

  Se vede că ai analizat tot ce se putea pentru a scrie acest articol însă ai început să vorbeşti în dodii la capitolul cu “moldovean” în CV. Oare în loc de acel eseu din care nu am înţeles nici o boabă nu era mai simplu să deschizi buletinul şi să citeşti ce scrie la rubrica naţionalitate, asta doar se referă la ţară şi nu are nici o suprapunere cu istoria. Deci evident că ai scăpat din vedere acest lucru, pentru că tu ai evitat să scrii în CV-ul tău naţionaliatea, cred că din ruşine că eşti din Moldova, în schimb ai scris că eşti de etnie română, ceea ce nu psune apsolut despre nimic.

  Şi ce ţine de cele 2 organizaţii studenţeşti, pot să aduc un singur argument mult mai scurt care să le şteargă această pată, argument mult mai clar şi mai convingător decât acesată poveste de mai sus.

  În rest, alte articole sunt bune, îţi sugerez să nu scrii mult, că pierzi firul.

  Reply
  • 06/06/2011 at 9:58 pm
   Permalink

   Multumesc pentru aprecieri, in primul rand. De acord ca uneori scriu prea mult pentru cei care nu au rabdare sau nu sunt prea interesati de subiect. Dar asta e pretul pentru a putea explica pe indelete niste lucruri.
   Referitor la nationalitate, iti spun eu cum cred ca ar fi corect sa scriem cu totii, romanii moldoveni: cetatenia: Republica Moldova, nationalitatea: Roman. Eu am CVul in felul asta din anul I si slava Domnului, am reusit sa ma si angajez oficial in Romania si in RM si sa calatoresc in afara si asa mai departe. Etnia, in general nu se trece in CV, dar e clar ca e si ea romana.
   In plus, prefer sa am incredere in stiinta, cercetari si istorie, decat in niste institutii sovietizate ale unui stat de 20 de ani.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.