fbpx

Cum sa transformi Ziua Independentei in circ. Ghid practic oferit de PlaSorDon

De câțiva ani încoace, tot scriu articole dedicate Zilei Independenței de URSS a entității care astăzi se numește pompos Republica Moldova. ”Res publica” – treburile publice. Adică ceva ce nu poate exista fără public, fără popor, fără propriii cetățeni. Dar iată că puterea reprezentată de 3 personaje macabre încearcă din răsputeri să existe paralel cu republica. Plahotniuc, Dodon și Șor, fruntașii neperiați ai puterii de stat și nu numai, au decis să ne ofere circ în loc de sărbătoare, violență în loc de dialog și probleme în loc de soluții. Ei fac asta demult, doar că acum, de Ziua Independenței, republica a răbufnit într-un imens protest. Iar dacă în anii trecuți scriam în primul rând despre situația jalnică în care serbăm Independența față de URSS în condițiile ocupației armatei rusești și a separării de România, astăzi, orice om rezonabil ar trebui să scrie și să vorbească despre asediul unor parveniți asupra republicii și a propriilor cetățeni. Pentru că, așa cum am argumentat în articolele precedente, degeaba vorbim despre Unire sau încercăm să trecem ilegal vama aia enervantă de la Prut, dacă nu ne consolidăm democrația pentru a putea negocia aderarea la UE, Unire sau ce proiecte majore am mai putea agrea ca societate.

Până una-alta, însă, avem niște indivizi grupați pe criterii mafiote și apărați de instituțiile statului pe care le-au acaparat. La ora la care scriu aceste rânduri, concetățenii încă liberi ai acestor indivizi protestează la câțiva metri distanță de ei, după ce au fost bătuți și înjosiți de polițiști și carabinieri. Polițiști și carabinieri care s-au înjosit și pe ei înșiși și uniforma pe care o poartă, chiar dacă nu toți realizează acest lucru. Poate că s-au inspirat de la omologii lor de la București. Adică Plahotniuc de la Dragnea, care iată că fac schimb de know-how în toate domeniile: de la absorbția resurselor de stat și a fondurilor europene în folos propriu, la acapararea justiției și asmuțirea bătăușilor cu salarii pe civilii pașnici. Campioni ai momentelor penibile, Dăncilă cu panseurile ei profunde, iar Filip cu vorbăria lui inutilă care ne insultă inteligența, frații rămân frați. Chiar dacă, sau mai ales când sunt niște parveniți ”social-democrați”.

Totuși, parcă mai penibile sunt autoritățile prutonistrene, care au pus în scenă un circ trist, în care orheienii sunt aduși la un frigărui cu o ciastiușkă în Piața Marii Adunări Naționale, în care cordoanele de polițiști și carabinieri separă ”aleșii” de cei care i-au ales și în care se organizează defilări ale unor zombie cu sau fără fanfară, îmbrăcați în port național, de partea cealaltă a cordonului polițienesc. Mă întreb cine sunt acești oameni care defilează inconștient de dragul orgoliului unor hoți de stat. De ce continuă s-o facă, în timp ce mii de concetățeni ai lor protestează la câțiva metri distanță. De ce nici unul/una dintre acești zombie nu rup rândurile, alăturându-se protestatarilor? Rușinea de a fi acceptat de la bun început o ofertă tristă de a reprezenta o putere nelegitimă, frica de a se ridica demn în fața superiorilor ierarhici, un comision de câțiva euro? Oare nu realizează oamenii ăștia, care se presupune că reprezintă ce e mai frumos și mai autentic pentru moldoveni, cât de jalnic este acest peisaj la care participă?

La fel de jalnic este peisajul în care, oficialii altor state le strâng mâna și le zâmbesc badiților de la guvernare în șuierăturile și scandările a mii de oameni izolați de polițiști. Oare acești oficiali își mai amintesc de rolul pe care îl au din poziția lor de ambasadori și membri ai misiunilor străine? Despre ce fel de colaborare mai poate fi vorba, când interlocutorii tăi sunt acuzați în fața ta de cele mai grave lucruri, inclusiv de delapidarea fondurilor pe care tu, ca ambasador, le facilitezi? Oare nu le este clar acestor oameni că sunt trași pe sfoară de o grupare de bandiți? De ce fel de dovezi mai au aceștia nevoie pentru a-și asuma, în sfârșit, niște poziții tranșante vizavi de interlocutorii lor aranjați, parfumați și fandosiți, dar putrezi pe dinăntru? Update 1: James Pettit, ambasadorul SUA la Chișinău crede că “acum ascultăm sunetul democrației și al independenței”, referindu-se la scandările protestatarilor.

Timpul va trece și vom afla răspunsurile și la aceste întrebări. Iar noi vom realiza că, fără solidaritate, fără asumarea unor riscuri și fără părăsirea zonei noastre de confort prin boicotarea acestei grupări suprapuse, nu se va schimba nimic.

Sursa foto: Unimedia

Recomandare audio: Rage Against The Machine – Killing In The Name Of

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.