fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

PoliticeSocial

Spectacolul de la vama al unionistilor si abuzurile politiei de frontiera nu apropie Unirea

În timp ce la Chișinău protestatarii erau cărați pe sus de sub statuia lui Ștefan cel Mare, câteva zeci de manifestanți ai marșului Centenar au încercat să treacă frontiera dintre România și Republica Moldova. Așa enervantă și nedreaptă cum e aceasta, granița asta trebuie să fie respectată cu tot cu setul de reguli aferente. Noi cu toții le respectăm așa cum și alții trebuie să le respecte. Nu ne place nici de graniță și nici de fantomele lui Ribbentropp și Molotov, dar până una-alta, nici unul dintre cele 2 referendumuri privind înlăturarea acestei granițe în 2 state n-au fost desfășurate. Prin urmare, orice forțare a limitelor legale nu poate fi considerată decât ceea ce este: o încălcare a legii.

Disputa a intervenit, însă, pentru că legile pot fi interpretate abuziv de autoritățile statului, mai ales când acestea nici măcar nu sunt invocate. Pentru a vă convinge, vedeți comunicatele Poliției de Frontieră din 27 și 28 august, în care instituția s-a limitat la a invoca încălcarea de către unii manifestanți a regimului punctelor de trecere. Din ignoranță, din incompetență, din nepăsare sau din cine știe ce alte motive, polițiștii au decis să ofere publicului niște argumente vagi și interpretabile, ducând discuțiile cu manifestanții la un nivel apropiat de conflict. Aici este în mod vădit contribuția autorităților care și-au făcut-0 cu mâna lor. Nu știm, din păcate, dacă decizia de interdicție din 27 august la ora 11 a fost una luată autonom sau indicată de cineva de la nivel politic. Dar judecând după non-reacțiile politicienilor în acest caz cu implicații politice, putem trage singuri concluzii. O altă eroare a polițiștilor, în special a șefului acestora pe nume Lecari, a fost că n-au oferit argumente pentru ridicarea propriei interdicții în adresa celor 35 de persoane, cetățeni români. Ceea ce șifonează imaginea instituției și ne poate face să credem că, atât impunerea interdicției, cât și ridicarea acesteia, au fost decizii luate arbitrar și nefundamentat.

De altfel, bâlbele și neglijențele polițiștilor au fost mai multe. În primul rând, e de remarcat incapacitatea acestora de a-i determina pe manifestanți să se abțină de la perturbarea ordinii publice într-o locație sensibilă per se. Nu poți intra cu scandări de galerie într-un punct de trecere a graniței, în condițiile în care, atunci când nu ești însoțit de ”camarazii de sfânt război” te porți la fel ca toți ceilalți din jur: vorbești calm, nu scandezi, nu blochezi culoare de trecere și tot așa. Cu alte cuvinte, nu le poți încurca să lucreze unor funcționari de stat fără a te aștepta la urmări. Doar că unii dintre manifestanți, mai ales liderii lor, anume asta au făcut: s-au făcut că plouă și i-au provocat pe funcționari. Iar din acest moment, funcționarii, nefiind cei mai tacticoși oameni din lume, precum îi știm cu toții, au răspuns cu abuzuri. Au încercat să-i dezbine pe manifestanți, ceea ce din start e o idee proastă; au hărțuit minori, inclusiv fete, ceea ce le-a oferit organizatorilor prilejul perfect pentru victimizare; nu au oferit niște motive pertinente pentru menținerea interdicției pentru un singur manifestant. Toate acestea ar fi putut fi evitate, dar instituția nu a știut cum s-o facă, mai ales sub stresul camerelor video, cărora e clar că nu le pot face față.

De cealaltă parte, liderii manifestanților au făcut tot ce trebuie să facă pentru a crea subiecte de presă, pentru a se victimiza, pentru a provoca o furtună de câteva zeci de oameni într-un pahar și așa plin de tensiune și pentru a-și transmite mesajele preponderent patetice și inutile. Ca de obicei. Întreaga daravelă ar fi putut fi evitată dacă scopul organizatorilor ar fi fost să-și ducă la bun sfârșit marșul. Dar de ce să mergi într-un marș cu niște zeci de oameni și să știe de tine doar câteva mii din propria-ți bulă, când poți genera zeci de subiecte de presă și să afle de tine câteva sute de mii de oameni? Că doar așa funcționează marketing-ul și tehnicile de comunicare publică: cu scandal, victimizare, acuzații, intrigă, aventură, conflict. Toate acestea sunt cuvinte cheie în comunicarea publică, iar organizatorii, propagandiști experimentați de prin 2006, știu foarte bine asta și le folosesc la maxim. Toate bune, doar că nimic din toate acestea nu va apropia Unirea statului român cu RM. Dar poate că data viitoare organizatorii vor organiza și un marș de conștientizare împotriva corupției și în susținerea statului de drept. Tot pe ambele maluri ale Prutului și tot cu aceeași vervă.

Sursa foto: Profilul de Facebook al lui Vlad Bilețchi

+ muzică: Public Enemy – Fight The Power

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.