fbpx

De ce nu i-am asculta pe ei?

Subiectul cetăţenilor moldoveni din afara graniţelor republicii este unul atât dureros, cât şi reconfortant. Fenomenul migraţiei în sine, comportă o serie de avantaje şi dezavantaje, de fapt. Iar eu aş înclina să cred că fenomenul este un lucru mai curând pozitiv, dar numai cu condiţia că este reglementat, monitorizat şi transparent. Numai în aceste cazuri el poate aduce beneficii atât statului, cât şi celor care au plecat mai mult de nevoie în afară. Cauzele au fost multiple şi majoritatea sunt cunoscute: sărăcia generalizată, lipsa de oportunităţi de angajare, atitudinea batjocoritoare a comuniştilor (dar şi a agrarienilor, în prima fază, nomenclaturişti şi ăia), lipsa de încredere în instituţiile statului, grija pentru urmaşi şi altele. Toate acestea, dar şi celelalte, sunt strâns legate între ele, dar cert rămâne faptul că la baza situaţiei social-economico-politice a stat dintotdeauna guvernarea, cu bune şi cu rele.

Nu cred c-ar mai avea rost argumentarea rolului vital al emigranţilor moldoveni întrumenţinerea PIB-ului nostru, al speranţei de viitor a celor care au rămas să voteze şi, nu în ultimul rând, întru menţinerea imaginii republicii noastre în raport cu străinii. Fiecare emigrant este un ambasador. Problema cea mai mare, însă, ţine de faptul că aceşti ambasadori sunt constrânşi de situaţie să nu poată participa plenar la viaţa social-politică modovenească, alegerile numărându-se pentru ei printre puţinele căi de a-şi manifesta poziţia şi atitudinea. S-a întâmplat de atâtea ori până acum şi de fiecare dată cu un impact enorm (vezi cazurile 29 iulie 2009 şi 28 noiembrie 2010). AIE le este, de fapt, datoare-vândută stranierilor noştri, atât pentru voturile pe care le-a acumulat, cât şi pentru imensa muncă de convingere pe care au făcut-o aceştia cu rudele şi prietenii rămaşi acasă şi care nu au avut ocazia de a vedea cum funcţionează o democraţie veritabilă. De fapt, anume treaba asta ar trebui să-i motiveze pe cei care abia urmează să vadă ce e aia democraţie, drepturile omului, bunăstare, viitor sigur (lucruri pentru care au plecat de fapt moldovenii noştri din “raiul comunist”). Oamenii ăştia sunt cei care merită respectul pentru că învaţă, pentru că muncesc cinstit şi pentru că… le pasă. Ei nu sunt fii de ambasadori sau securişti care au prins burse guvernamentale în perioada comunistă şi care-şi fac organizaţii subversive moldoveniste pe la Strasbourg. Ei sunt cei pe care ar fi păcat să nu-i luăm în seamă.

În continuare aveţi mesajul lor şi câteva poze de la acţiunile lor din această duminică:

Membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal din Republica Moldova stabiliţi peste hotare au participat duminică 29 mai 2011 la o acţiune desfăşurată simultan în mai multe oraşe din Europa (Paris, Dublin, Aix-en-Provence, Padova, Bologna…).

Prin acest eveniment cetăţenii Republicii Moldova şi-au manifestat susţinerea pentru candidatura lui Dorin Chirtoacă la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, şi pentru ceilalţi candidaţi ai PL la alegerile locale din 5 iunie 2011.

Basarabenii care au luat parte la acţiune au îndemnat toate persoanele care se află peste hotare să contacteze rudele şi prietenii rămaşi acasă, pentru a-i îndemna să nu acorde niciun vot candidaţilor comunişti.

În opinia participanţilor, doar înfrângere a clară a comuniştilor va fi în măsură să contribuie la angajarea durabilă a Republicii Moldova pe calea integrării europene.

Manifestanţii şi-au exprimat încrederea în victoria la aceste alegeri a forţelor pro-europene în frunte cu Dorin Chirtoacă.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.