Fara votantii unionisti, regimul PlaSorDon va pleca prea greu

Deși nu putem avea certitudinea că alegerile parlamentare vor decurge legal, viziunea fiecăruia dintre noi trebuie să rămână cea a unei R.Moldova democrate, în care votul fiecăruia dintre noi contează. Altfel, conformismul ne va duce la situația în care din actualul pseudostat va rămâne doar regimul, iar cetățenia moldovenească va fi bună doar pentru a o obține prin recunoaștere pe cea română. Iar noii cetățeni europeni nu vor avea nici de unde să emigreze. Ceea ce, în epoca libertății circulației și a celorlalte oportunități, nu este neapărat un lucru rău. Doar că asta ar însemna că cei care ne-au furat tuturor din resurse și șanse ar rămâne să se lăfăie în agoniselile lor ilegale de până acum.

Din această perspectivă, este foarte important ca opoziția proeuropeană să participe și să câștige toate alegerile care vor urma. A participat la cele locale din Chișinău și a câștigat. Așa ar fi cu minte să facă și la parlamentare. Iar pentru ca alianța PAS-PPDA și cine li s-or mai alătura mai aproape de campania electorală, să ia majoritatea parlamentară, este nevoie ca aceasta să-i motiveze să voteze pe cât mai mulți moldoveni. Mediul în care acționează ei este unul draconic și probabil va rămâne așa, în condițiile în care regimul PlaȘorDon nu dă semne că i-ar mai păsa de părerea partenerilor occidentali, în care mai erau ultimele speranțe. Vedeți recentele acțiuni ale bâtelor politice de la Chișinăi împotriva celor 7 turci, în pofida poziției consolidate a statelor UE și NATO cu privire la extrădarea cetățenilor turci către țara dictatorului Erdogan.

În acest mediu arid, atragerea unioniștilor proeuropeni este esențială și poate deveni una dintre acele buturgi mici care pot răsturna carul mare al corupților. Din păcate, nu există în prezent un partid declarat unionist care ar bifa câteva criterii obligatorii pentru a deveni bun de votat: leadership integru, viziune clară și bine argumentată, capacitate de a accede în parlament și relații bune cu PAS-PPDA. Nici PL, nici PLDM, nici PUN nu le bifează pe toate, iar mii de unioniști rezonabili rămân nereprezentați. PL este compromis din cauza comportamentului și a deciziilor conducătorului Ghimpu, care le-a facilitat accesul la decizii unor hoți și incompetenți, dar și a scăderii considerabile a încrederii în Chirtoacă; PLDM, deși proaspăt declarat unionist, nu are accesul la resursele necesare pentru a reînvia pe modelul PD-ului păstrat la murat de Diacov și resuscitat de Plahotniuc; PUN nu reușește să furnizeze altceva decât scandal, controverse și suspiciuni rezonabile de dependență față de regim.

Deși intenția opoziției de a rebrand-ui PLDM în partid unionist are sens din punct de vedere electoral, s-ar putea ca măsura să fie insuficientă. Imaginea partidului este și probabil va rămâne prea grea pentru a putea fi ridicată de oameni altfel de calitate și cu viziuni unioniste precum Ciobanu, Pistrinciuc, Deliu sau Țap. În orice caz, merită să urmărim evoluția ”noului” PLDM și măsura în care vor reuși să devină aripa unionistă atât de necesară a duo-ului din top-4-ul sondajelor de opinie PAS-PPDA. Dincolo de această mișcare, eu rămân la părerea că PAS are cel mai mare potențial de atragere a unioniștilor rămași reci la discursul consacraților PL și PUN, având în vedere congruența mai mare dintre discursul liderilor PAS și a nivelului votanților unioniști care înțeleg să nu pună carul înaintea boilor: adică scandările despre Unire înaintea europenizării de facto a RM. Iar din acest motiv, PAS ar face bine să depună și mai mult efort pentru atragerea acestor oameni, fără de care cele 51+% nu vor putea fi obținute de opoziția proeuropeană.

+muzică: Eddie Vedder – Hard Sun

6 comments to Fara votantii unionisti, regimul PlaSorDon va pleca prea greu

 • Leontie  says:

  Tudor, care votanti unionisti???!!!! -))))) tu ai vazut citi au iesit pe 1 septembrie?!
  nici unul, sau prezentat de alde tine care sa comenteze pe urma, gata
  nici un simplu cetatean in Piata nau fost
  sau procentele de la alegeri acumulate de partidele “unioniste” nuti spun nimic?
  sau poate nu stii ca acum toti vorbesc deschis ca ODIP si Actiunea 2012 sunt platite de Plaha?
  care voturi atunci?

  • Tudor Cojocariu  says:

   Pe rand. Prezenta de la proteste nu este un indicator fidel al numarului aderentilor la anumite idei. Parerea mea este ca unionistii sunt in prezent un grup imens de votanti (se vede si in sondaje 20-30%), care nu se simt reprezentati de actualele partide. Oferta, pentru ei/noi este subtire in acest moment.
   Organizatiile unioniste nu sunt actori electorali, ci maxim sateliti ai unor actori electorali sateliti. Si da, sunt constient de argumentele privind afilierea lor politica obscura. Inclusiv din acest motiv m-as feri sa ma bazez pe ei sau sa-i asimilez pe toti unionistii cu liderii acestor organizatii lipsite de integritate, viziune si transparenta.

 • Transilvania  says:

  Nu exista europenizare in afara UE, cu atat mai putin in coloniile Rusiei: Belarus, Rep Moldova, KAKAstan, Ukraina.
  1.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
  Salar mediu net 2018
  Romania – 589 euro
  Rep Moldova – 242 euro
  Rusia – 454 euro
  2.https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
  Tari dupa coruptie
  Romania – 57
  Rep Moldova – 123
  Rusia – 131

 • Transilvania  says:

  Si un orb poate vedea ca Rep Moldova ori va ramane ca in ultimii 30 de ani tampon a Rusiei ori va fi transnistrizata rusificata si va ramane tampon si colonie a Rusiei. Asta e, daca majoritatea nu isi doreste RE-unirea cu Romania.. a inghitit Rusia toata Siberia pana la Japonia, Rep Moldova va fi o nimica toata. Salutari din Transilvania !
  1. NIVELUL CORUPTIEI
  https://en.wikipedia.org/wiki/Corruption_Perceptions_Index
  2. SALAR MEDIU NET 2018
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>