Publika.md concurează cu Unimedia.md la capitolul greşeli

Portalul Unimedia are un concurent important, respectiv portalul Publica Tv. Spun acest lucru fiind conştient că afirmaţia constituie un truism, având în vedere data deloc recentă a lansării celui de al doilea portal şi procesul firesc de liberalizare a pieţii media care se produce din a doua jumătate a lui 2009 încoace.

Ceea asupra a ce intenţionez să atrag atenţia ţine însă de un alt aspect al concurenţei, altul decât cel al audienţei, al ştirilor rapide, al aspectului paginii etc. Am în vedere numărul şi caracterul flagrant al greşelilor ortografice, topice, de exprimare, al calchierilor şi nepotrivirii unor anumite cuvinte în anumite contexte. De asemenea, goana după audienţă a determinat postarea unor titluri care nu au nici o legătură cu ştirea şi conţinutul acesteia. Nu îmi atribui calitatea de jurnalist, expert media sau de filolog, pentru că respectivele greşeli sunt atât de grosolane şi evidente încât nici nu este nevoie, calitatea mea de absolvent al unui liceu româno-francez fiindu-mi suficientă.

În primul rând, îmi exprim atitudinea înţelegătoare faţă de greşelile şi scăpările redactorilor de ştiri de la cele două portaluri. Ştiu că rapiditatea înseamnă audienţă, audienţa înseamnă bani, banii presupun salarii, salariile presupun o viaţă bună pentru jurnalişti şi aşa mai departe. Cu toate acestea, regret că nu atest progrese pe măsură ce trec anii, greşelile actualilor redactori de la Publica fiind similare celor de la începuturile Unimediei de pe la 2007-2008 încoace.

Eu mă număr printre utilizatorii „abonaţi” la portalurile pentru telefonia mobilă m.publika.md şi m.unimedia.md, deci prezenta scriere nu este una îndreptată împotriva Publica, a Unimediei sau a unor alte portaluri (precum ProTv, de exemplu). Ea trebuie să fie înţeleasă drept un semnal privind schimbările care se impun, având în vedere că rolul unor portaluri precum sunt cele menţionate, în modelarea moldovenilor, dar în primul rând a tinerilor moldoveni, este unul definitoriu.

Nu putem considera drept argument relevant faptul că necesitatea unor ştiri fierbinţi/proaspete contrazice necesităţile privind calitatea materialelor. Cu alte cuvinte, că prima o exclude pe a doua. Drept exemplu, putem utiliza sursele media de peste Prut, inclusiv site-ul „tăticilor” Publica, Realitatea Tv, în cazul cărora calitatea limbii române utilizate este cu mult peste cea a jurnaliştilor noştri. Iar frustrarea pe care o resimt în calitatea mea de cititor, are la origini certitudinea că „ai noştri nu sunt mai răi ca ai lor” şi că pot deprinde, cu puţin efort, o limbă română demnă de singura televiziune de ştiri din RM. Mizez pe faptul că jurnaliştii de acolo îşi vor propune să devină mai buni, de dragul propriei lor persoane şi al publicului pentru care au absolvit facultăţi de profil.

P.S. Am avut iniţial intenţia de a prezenta şi „monstre” (vorba ambasadorului nostru la Moscova, Andrei Neguţă), dar mi-am zis că şi aşa, lucrurile sunt mult prea clare.

Tudor Cojocariu

Program officer | Researcher | Community manager | Content editor | Columnist

3 thoughts on “Publika.md concurează cu Unimedia.md la capitolul greşeli

  • 10/07/2011 at 5:32 pm
    Permalink

    Păi, am să-mi permit să fac o rectificare! UNIMEDIA nu poate concura cu PUBLIKA la capitolul greșeli, din cauza că La UNIMEDIA fiecare articol se controlează, iar dacă cienav dă de o greșeală la alt coleg, se corectează, și odată cu ea se corectează și celelalte, dacă sunt găsite la moment. La PUBLIKA dacă spui că e o greșeală, doar ea se și corectează, sau se face o greșeală mai mare din asta. UNIMEDIA a crescut în calitatea articolelor, din cauza că cine conduce acolo face treabă minunată, PUBLIKA însă, e slut, greu și foarte complicat! Sper să nu te superi Tudor pentru feed-back, dar eu aș compara UNIMEDIA la început cu PUBLIKA de acum, nu actualele portaluri! Însă mesajul tău sper să ajungă la cine trebuie, ca să-și dea seama ce și cum!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.