Moldoveni, mai ştiţi să vă bucuraţi? | Tudor Cojocariu

Moldoveni, mai ştiţi să vă bucuraţi?

Observ (a câta oară?) că mesajul piesei “Bucuraţi-vă” a regretaţilor Doina şi Ion Aldea-Teodorovici îşi are rostul din ce în ce mai mult odată cu trecerea timpului. Observ că devenim mai închişi, mai închistaţi şi mai înnegriţi pe zi ce trece. Parafrazându-l pe un alt mare artist, Florian Pittiş, care cânta „fie ploaie fie vânt”, voi remarca apetitul masochist al moldovenilor de a critica şi de a-şi plânge de milă, fie campanie, fie vreme de pace. De altfel, trăsăturile astea două merg mână în mână, din nefericire. Prefăcându-se că uită de esenţialul problemei, multe dintre victimele regimului comunist se vaită ca babele la poarta casei că viaţa e grea, căutând vinovaţi şi nodul din papura acestora. Reacţiile multor concetăţeni la procurararea noilor troleibuze şi la evenimentul de ieri, în particular, m-au făcut să-mi amintesc de respectivele apucături ale noastre.

În loc să se bucure de eforturile depuse de echipa de la Primărie, în frunte cu Dorin Chirtoacă, precum şi de faptul că avem susţinerea prin fapte concrete din partea instituţiilor europene, două elemente care ţin şi de îndreptăţirea aşteptărilor de la administraţia locală a capitalei, unii aleg să-i acuze de te miri ce. Vedem că îl critică pe primar pentru că a făcut publice toate activităţile sale în lungul drum de la semnarea acordului de finanţare până la aşezarea noilor vehicole pe asfaltul din capitală, invitând presa, cetăţenii care l-au ales etc. Oare nu asta înseamnă transparenţă şi gestionare responsabilă a resurselor comune? Vedem că îl critică pentru că troleibuzele au fost vopsite în culoarea albastră. Oare nu ăsta a fost rezulatatul sutelor de răspunsuri la întrebarea lansată public pe site-ul Primăriei cu mult timp înainte ca acestea să fie vopsite? Vedem că îl acuză pe Chirtoacă de faptul că a fost blocată pentru câteva ore PMAN. Dar oare exista vre altă posibilitate pentru a asigura o prezenţă cât mai mare a contribuabililor să vadă şi să simtă rostul noilor troleibuze? Oare atunci când Piaţa este blocată de beţii şi petreceri sălbatice conform vechii tradiţii comuniste (vezi Ziua Vinului), nu tot se aglomerează câteva străzi centrale? E adevărat, diferă scopul: o acţiune în folosul chişinăuienilor şi o acţiune în detrimentul ficatului chişinăuienilor. Emanaţie a masochismului, din nou.

Dacă au ajuns să-i aprecieze eforturile şi veşnicii oponenţi moldofobi (Klimenko şi Onişcenko), atunci cum se face că unii dintre tinerii şcoliţi prin UE (inclusiv în România) vin cu remarci maliţioase şi cu gânduri bolnăvicioase de a-i da votul „reformatorului” (eu i-aş zice mai degrabă „ipocritului”) Dodon? Unde-i raţiunea din atitudinea asta?

Moldoveni, veţi circula în troleibuze noi şi confortabile, bucurându-vă de capitala voastră.

Oare cât de mult v-ar costa un zâmbet, în legătură cu asta?

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

8 thoughts on “Moldoveni, mai ştiţi să vă bucuraţi?

 • 29/04/2011 at 9:47 am
  Permalink

  mult prea mult mult prea mult
  ”moldova” mea esti trista si in ceata
  renaste basarabie si da si noua viata……

  banc: un suflet ajunge in iad acolo multe cazane fierb si in ele se chinuiesc suflete…….il intreaba pe scaraotchi de ce un cazan e acoperit ?
  pentruca acolo fierb evrei daca iese unu ii trage dupa el pe toti.
  dar asta de ce e descoperit ?
  aici fierb moldoveni daca unul vrea sa iasa toti il trag de picioare……
  morala e de al sine inteleasa ……

  Reply
 • 29/04/2011 at 10:38 am
  Permalink

  ipocritului si arogantului Dodon

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.