Orgoliu de premier | Tudor Cojocariu

Orgoliu de premier

Orgoliul n-are margini. Acest lucru ne-a fost confirmat încă odată de către însuşi premierul nostru atotputernic şi atoprezent, care în atotnicia sa, a evitat în mod intenţionat să-şi salute colegul de Alianţă, în momentul în care a urcat pe scena de la care urma să rostească un discurs cu ocazia zilei comemorative a victimelor tragediei de la Cernobâl.

Este surprinzătoare atitudinea lui Filat, care, aparent, este un om pragmatic şi eficient. Sau este vorba doar de aparenţe? Ce l-ar fi costat pe premier să dea dovadă de respect şi bună educaţie? O fi vorba de vreun calcul sau putem înţelege din gestul lui că a fost doar un moment în care a dat orgoliul pe dinafară?

Iniţial, am fi putut crede că a fost doar o scăpare a premierului şi că va încerca să minimalizeze ulterior efectul acesteia. Dar nu a fost să fie. Acesta a persistat în greşeală, declarând că Dorin Chirtoacă ar fi trebuit să se salute primul. Ne întrebăm, aşadar, conform cărei raţiuni pragmatice şi progresiste persoana deja prezentă la eveniment trebuie să-l salute pe nou-venit. În plus, de ce s-a salutat prim-ministrul cu toată lumea, cu excepţia primarului? În schimb, a preferat să facă din nou aluzie la faptul că atunci când este cazul să explice cauzele sau să prezinte contextul, Dorin Chirtoacă invocă inclusiv (!) cauze independente de persoana sa, subliniind caracterul interdependent al funcţionării Alianţei. Dacă am urma logica lui Filat şi a peledemiştilor de campanie, ar trebui să ne abţinem la orice tip de reacţii la gesturi sau atacuri neloiale şi subversive.

Mai mult, premierul statului unitar RM nu se sinchiseşte să dea mâna cu un criminal de război precum este separatistul kaghebist Smirnov, dar nici nu roşeşte când evită să dea mâna cu un coleg din Alianţa datorită căreia a ajuns la putere.

Dincolo de caracterul oarecum ridicol pe care-l comportă apariţia unor asemenea situaţii la un nivel atât de înalt, tocmai acestea ar trebui să fie apreciate drept indicatori simbolici al unor stări de fapt, situaţiile astea fiind nişte emanaţii ale unor evenimente ferite de ochii noştri dar care sunt la fel de reale ca şi cele văzute.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

18 thoughts on “Orgoliu de premier

 • 27/04/2011 at 2:57 pm
  Permalink

  Daca cineva artrece in revista ,,succesele si insuccesele,, lui Vlad Filat ca Lider politic si Prim-ministru printre ,,succese,, ar mentiona tenacitatea acestui de a obtine ce-si doreste si preocuparea permanenta pentru obtinerea scopului dorit-si cam atit la ,,succesele lui Filat,, care ne-ar interesa pe noi,cei multi.Iar RAUL pe care-l aduce dupa sine Vlad Filat sunt NAPOLEONISMUL acestuia-se crede cel mai bun si singurul care gindeste ,,pentru tara si oameni,,.Cel mai grav la acest FILAT este ca pentru dinsul si gruparea sa PLDM – VALORILE NATIONALE,de fapt sunt un paravan,dupa care se ascund SETEA DE BANI SI PUTERE,cu orice pret. Nu ar mira pe nimeni,daca s-ar dovedi pina la urma ca FILAT si VORONIN au acelasi stapin!!!

  Reply
  • 27/04/2011 at 5:52 pm
   Permalink

   Nu stiu cat de napoleon este premierul, pentru ca nu-l cunosc, dar din actiunile si gesturile sale pe care le observ din ce in ce mai des, odata cu venirea campaniei, imi schimb parerea spre rau despre acesta. In ceea ce priveste valorile nationale, ma tem ca acestea exista, dar sunt lasate vraiste pentru o perioada.

   Reply
 • 27/04/2011 at 4:13 pm
  Permalink

  Evident, gestul e condamnabil. Dorin insa in 2007 a procedat la fel, refuzand sa stranga mana intinsa de Filat! Autorul cunoaste acest amanunt?

  Reply
  • 27/04/2011 at 5:21 pm
   Permalink

   Nu stiu despre acest lucru. Ce pot sa zic? Daca este adevarat, nu e bine. Nu as putea sa initiez vreo discutie pornind de la premisa ca e adevarat, dat fiind ca n-am dovezi.

   Reply
 • 27/04/2011 at 5:47 pm
  Permalink

  Cred ca din cauza acestor gesturi ridicole PL ar trebui sa paraseasca AIE2.

  Reply
  • 27/04/2011 at 5:57 pm
   Permalink

   Simplu ar fi, dar nu-si permite nimeni. Asta ar da unda verde aliantelor dubioase pe fata sau pe dos cu comunistii.

   Reply
 • 27/04/2011 at 9:08 pm
  Permalink

  Pentru M. Moraru. Dar daca se dovedeste ca Buliga si Chirtoaca au acelasi stapan, pre nume Ulinici, care le plateste campaniile electorale la amandoi?

  Reply
 • 27/04/2011 at 9:10 pm
  Permalink

  Cred ca e cam exagerata abordarea. Chiar daca este cunoscut ca filat da dovada destul de des de un caracter orgolios, in cazul dat cred ca este prea mult spus, avind in vedere ca si chirtoaca a dat dovada, nu o singura data, de asemenea gesturi. In afara de asta, suntem totusi in campanie electorala, sunt gesturi care nu sunt publice dar care sunt mult mai murdare si mai orgolioase.

  Reply
  • 28/04/2011 at 8:40 am
   Permalink

   Nu cunosc despre gesturile similare ale primarului. Despre gesturile ascunse de ochii nostri nu am cum sa comentez.

   Reply
 • 28/04/2011 at 4:33 am
  Permalink

  Doresc un primar care ar promova valori intelectuale si nu prietenii, rudele si cei care stiu sa-i faca servicii. Si Dorin si-a adus prietenii pe care i-a cocotat in diverse functii, cei din urma fara competente si mari cunostinte, care 2 vorbe nu stiu sa inchege. Ce au facut la Primarie? Nimic. Acelas lucru il fac toti cei care se pretind la fotiolii.Vor avere, vor bogatii, plimbari, vor viata numai pentru ei, poporul este un rob. Orgoliul este caracteristic celui lipsit de bunul simt, fara multa carte, Cu hartie fara carturarie. proverbul popular spune, omul prost nu este prost destul daca nu este si fudul. Astazi , din cei care candieaza la functia de primar nu merita nici unul. Vom spune aceasta, va fi tarziu. Va asigur, dragi alegatori.

  Reply
  • 28/04/2011 at 8:28 am
   Permalink

   Mă gândeam să dau eu exemplul acelei zicători, dar m-am gândit că ar fi urât. Nu cunosc pe nimeni din actualul birou al Primarului care să fie incompetent sau care să nu ştie să închege 2 vorbe. Parcă-s toţi oameni de treabă şi învăţaţi. Tu la cine te referi, mai exact?

   Reply
 • 28/04/2011 at 5:51 am
  Permalink

  In fond… comportamentul lui Filat nu difera practic deloc de cel a lui Voronin…a venit la putere si se crede imparat… nu de asa imparat avem noi nevoie…

  Reply
 • 28/04/2011 at 6:20 am
  Permalink

  Sunt total deceptionata de clasa politica din RM. Nu cred ca voi mai participa vre-odata la alegeri 🙁

  Reply
 • 28/04/2011 at 6:47 am
  Permalink

  Daca ati fost la eveniment sau daca urmariti imaginile video veti vedea ca la inceputul discursului Premierul i-a salutat verbal pe toti cei prezenti, inclusiv pe Primarul capitalei

  Reply
  • 28/04/2011 at 8:45 am
   Permalink

   Am urmarit imaginile video, evident. Sigur ca interpretari pot fi multe, dar declaratiile ulterioare ale premierului mi-au confirmat ca acesta nici nu intentiona sa il salute pe primar acolo, pe scena. Se incapatana.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.