fbpx

Ori toţi românii sunt moldoveni, ori toţi moldovenii sunt români! Nisporeni.

Fraza din titlu nu-mi aparţine, dar îi aparţine singurului ministru al culturii demn pe care l-a avut RM de când se ştie, văzând că nu-i poate deosebi în mulţime pe cei de peste Prut de localnici. Ion Ungureanu, prezent la evenimentul de ieri din dealul Zgheroaiei de la Nisporeni, ne-a demonstrat că nu e nevoie de actualul ministru al culturii, care a putut lipsi în voie şi, poate, silit de cineva. Maestrul a început mai domol, pentru ca în scurt timp să-i cucerească pe toţi cei prezenţi prin mesajele sale dure şi ironice lansate în adresa netoţilor şi a ipocriţilor identitari de toată speţa. Iar mulţimea adunată a aplaudat cu energie şi dor de adevăr.

Au mai vorbit primarul Dorin Chirtoacă, deputatul PLDM Maria Ciobanu, preşedintele de raion al PDM, Constantin Bîtcă, Nicolae Dabija, Valeriu Saharneanu,  profesorul de română din Nisporeni originar din Tg. Jiu, Ion Gheorghiţan şi mulţi-mulţi alţii. Desigur, discursurile au fost ţinute după sfinţirea crucii de către ÎPS Petru, Mitropolit al Basarabiei, binecuvântat de ÎPS Daniel al României. Au fost prezenţi reprezentanţi a mai multe grupuri (Spirit Românesc, Acţiunea 2012), instituţii (Parlament, Departamentul pentru Românii din Afara Graniţelor, surse media (JurnalTV, M1), persoane interesate şi localnici. Au cam lipsit alţi membri ai PLDM şi PDM.

Am remarcat mulţimea care era formată în mare parte din tineri şi bătrâni. Pe cei dintâi i-a adus speranţa şi entuziasmul, iar pe cei din urmă, amintirile. Cei de vârsta de mijloc au fost în număr mai mic, adunarea de ieri fiind o replică fidelă a situaţiei demografice din republică.

Atmosfera a fost una cu adevărat de sărbătoare, iar învălmăşeala iniţială a căpătat în scurt timp forma unei comunităţi solidare şi binevoitoare. Cu adevărat, reuşita evenimentului ne-a unit pe toţi românii: nisporeneni, ungheneni, bănăţeni, ardeleni, olteni, chişinăuieni şi aşa mai departe.

P.S. Le mulţumesc, în mod special, celor de la Radio Vocea Basarabiei, care ne-au asigurat turul şi celor de la Spirit Românesc pentru retur.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

2 thoughts on “Ori toţi românii sunt moldoveni, ori toţi moldovenii sunt români! Nisporeni.

  • 29/08/2011 at 3:55 pm
    Permalink

    Tudore, presupunand ca titlul ar fi o intrebare, raspunsul ar fi in ambele sensuri DA categoric, de exemplu, pe verii mei din Banat si Muntenia, daca le spun ca-s moldoveni la origine, le-am spus candva si s-au umflat in pene ca au un os din Moldova, toti vor percepe acest lucru ca avand legaturi cu acea regiune istorica, lucru care te face sa fii mandru, nimic altceva in sensul de alta natie, limba…aberatii nascocite de care te crucesti, etc, ei sigur ca tu intelegi f. bine acest lucru. Mie de exemplu imi spuneau rudele ca suntem la a opta generatie de romani veniti din Ardeal in Moldova in urma prigonirii de catre unguri, lucru adevarat pe care istoria comunei Manastirea Casin il consemneaza, si noi suntem mandrii ca avem origini in Ardeal, dar in esenta toti suntem romani din Moldova, daca m-as stabilesc maine in Oltenia, intr-un an voi avea accent oltenesc, unde ma voi duce clar toata lumea va zice ca sunt din Oltenia indiferent daca le spun ca m-am mutat acum un an din Moldova, cu toate acestea nimeni nu va intelege alteceva decat ca locuiesc in Oltenia, roman apartinand de acea zona.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.