fbpx

#Plahadon, un antimoldovean notoriu. Pe 30 iulie, la Chisinau se protesteaza

După mai multe introduceri dramatice din partea europenilor, dar și mai multe victimizări patetice din partea guvernanților noștri, coaliția de centru-dreapta din Parlamentul European a venit cu o reacție dură în privința introducerii votului mixt. Picătura care a umplut paharul a fost faptul că puterea a ignorat cu desăvârșire opoziția, societatea civilă, diaspora organizată, o parte considerabilă a cetățenilor și, nu în ultimul rând, Comisia de la Veneția.

În declarație, Partidul Popular European și Alianța Liberalilor și Democraților Europeni, care formează de ceva vreme o coaliție la nivel european, au folosit următoarele formulări deosebit de ferme și rare pentru limbajul obișnuit al oficialilor de asemenea nivel:  ”În loc să crească nivelul de trai în țară și calea cetățenilor spre prosperitate, PD + PSRM, conduși de liderul lor Plahotniuc, au ales să întărească autocrația”, „În timp ce credem că trebuie investigată orice nelegiuire și că cei responsabili trebuie să fie aduși în fața justiției, avem preocupări și îndoieli majore că sistemul judiciar moldovenesc, controlat de Plahotniuc și alianța PDM-PSRM, va putea asigura o investigație transparentă, un proces echitabil sau un verdict imparțial”, ”Conducerea PDM-PSRM a lui Plahotniuc a pus în pericol unele dintre marile realizări ale RM din ultimii ani și a făcut ca țara să nu mai fie campionul Parteneriatului Estic”.

Prin această poziționare fără precedent, majoritatea parlamentară din PE a aplicat o palmă pe obrazul gros al guvernării, eufemistic vorbind, desființând toate balivernele ”proeuropene” ale acesteia, demonstrând că partenerii noștri vestici nu-s nici proști, nici orbi, iar răbdarea lor are și ea limite. Deși previzibilă și îndreptățită, solicitarea majorității parlamentare către Comisia Parlamentară de a sista finanțările pentru RM, îi va înrăi și mai mult pe bandiții de la putere, care se vor răzbuna tot pe cetățeni, prin întărirea autocrației la instaurarea căreia lucrează de ceva vreme.

Da, ar fi fost bine să contrasemneze și Partidul European Socialist, aflat în opoziție la nivel european. Da, ar fi fost bine să existe alte pârghii de a ține în frâu abuzurile guvernării. Da, ar fi fost bine ca moldovenii să beneficieze în continuare de statutul de ”campion al Parteneriatului Estic”. Dar este rău. Iar noi, cu ce avem, cu aceea defilăm. Iar pentru că #Plahadon, acest mutant al tranziției eșuate prutonistrene, nu are măsură și continuă să minimalizeze gravitatea situației, invocând motive ”politice” și de ”comunicare” la nivel european, este cazul să protestăm în continuare. Un nou protest se anunță pentru duminică, 30 iulie, ora 12, în fața Parlamentului de la Chișinău, la care vor participa opoziția extraparlamentară, societatea civilă și ceilalți cetățeni revoltați. Între timp, noi, cei care ne aflăm în afara orașului, putem distribui această imagine. Profil, cover, timeline și toate celelalte.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.