fbpx

Un pumn ferm in gura ONG-urilor moldovenesti. From the Moldovan Government, with love

Îmi propusesem inițial să scriu despre platforma Respect din România, care s-a lansat de curând și care-și propune să combată extremismul, intoleranța și amenințările la adresa drepturilor omului. Dar după ce am citit asta, am constatat (a câta oară?) că degeaba povestesc eu despre nivelul 7, dacă R.Moldova, sau mai bine-zis conducerea acesteia, abia dacă au ajuns la nivelul 0,7. Dacă un ministru din Guvernul ”proeuropean” de la Chișinău a ajuns să propună ca temele activităților organizațiilor non-guvernamentale să fie reglementate prin lege (de fapt printr-un pumn în gură), nu mai e mult până când ni se va spune și nouă, fiecăruia în parte, ce să gândim și să spunem. Fără riscul de a fi amendați sau băgați la pușcărie.

Cum stă treaba. În primăvara lui 2016, ONG-urile care au dorit, au fost implicate în elaborarea unui proiect de lege menit să înlocuiască Legea cu privire la asociațiile obștești și Legea cu privire la fundații. După 1 an de lucru alături de ministrul mână dreaptă sau stângă a lui Plahotniuc, pe numele său Cebotari, forma finală a acestui proiect agreat de majoritatea celor care au contribuit. Recent, însă, ONG-iștii s-au pomenit cu un set de adăugiri la proiect de la același ministru, care, în loc să se ocupe de sprijinirea proiectului elaborat cu ONG-iștii cu experiență, care știu care-i rostul unei societăți civile sănătoase, a dovedit că e preocupat mai degrabă de croirea unor prevederi cu dedicație pentru ONG-urile alături de care a lucrat în mod ipocrit cot la cot. Cu alte cuvinte, ”voi lucrați, puneți-vă creierele la contribuție, dar totuna noi vom adopta ceea ce considerăm noi oportun, adică ce ne convine nouă”.

Cei care urmăresc presa și discuțiile publice (dar și mai puțin publice) știu că suprimarea ONG-urilor moldovenești (cel puțin a celor credibile, experimentate și independente) este un subiect constant pe agenda guvernanților. Proiectul ministerului justiției, de exemplu, vine simultan cu polemica dintre câțiva ONG-iști renegați din breaslă și care au decis ”să se dea cu puterea” eufemistic vorbind. Schema e simplă. Mai întâi, trustul banditului are grijă să demonizeze ONG-urile care ”se implică în activități politice”, punându-le eticheta de ”arondați la partidele din opoziție”. În colimator sunt angrenați și acei câțiva ONG-iști care-și reclamă colegii de breaslă, confirmând că pozițiile acestora coincid cu cele ale partidelor de opoziție, element care ar trebui să adauge credibilitate perorațiilor crainicilor TV. Bineînțeles, propagandiștii ignoră faptul că pozițiile ONG-urilor converg nu doar cu cele ale partidelor de opoziție, ci și cu cele ale unei majorități covârșitoare a cetățenilor, ale partenerilor și ale donatorilor internaționali care țin în priză (cumva forțat și artificial, ce-i drept) economia moldovenească. Până la urmă, dezideratele tuturor acestor actori se leagă de lucruri elementare pentru o democrație funcțională, cum ar fi statul de drept, transparența, supremația legii, meritocrația, drepturile omului, concurența loială etc. Iar aici se vede din nou ipocrizia și lașitatea guvernanților, care se iau prin căi neloiale de ONG-uri și opoziție, dar nicidecum de cei care le dau voturi sau bani.

Iar după construcția unor curenți de opinie ostili ONG-urilor, hop și ministerul cu proiectul! Previzibil și trist, în stilul guvernării. În ceea ce privește conținutul propunerilor, se vede de la o poștă că autorii lor nu sunt nici citiți, nici cinstiți. Spun asta pentru că, dacă ar fi fost citiți, ar fi știut că rostul legal, statutar sau cum vreți voi, a nenumărate ONG-uri din lumea asta, constă anume în implicarea în elaborarea politicilor publice (public policy) și în monitorizarea autorităților (watchdog activities). În Norvegia, de exemplu, care e la câțiva ani-lumină de RM, fiecare ONG mai serios are și câte un ofițer politic (political officer), responsabil de conlucrarea cu autoritățile publice și cu partidele politice. Ai noștri, însă, pun, eronat, semnul egalității între termenii partizan și politic. Că o fac din ignoranță sau din rea-credință, nu se știe, dar semnele ne arată că ar fi un amestec nociv din ambele. Autorii mai demonstrează, așadar, că sunt și necinstiți. Adică, după ce cheamă ONG-urile la consultări pe marginea reformei legislative a unui sector, lucrează alături de ei și simulează patetic interesul față de efortul lor, le aruncă în față un proiect prin care le transmite că data viitoare aceleași organizații vor fi nevoite să se transforme în partide politice pentru a se putea implica în influențarea politicilor publice.

Un ultim aspect care merită menționat este capacitatea deloc tenace a puterii de a amesteca lucrurile și de a semăna confuzie în rândul propriilor cetățeni. Chiar dacă s-a decredibilizat în fața americanilor (vezi poziția ambasadorului Pettit privind prioritățile guvernării) și a europenilor (reacția comisarului Hannes la demagogia lui Candu), puterea continuă să joace fals rolul de proeuropeni, încercând să creeze impresia că ținta proiectului lui Cebotari sunt de fapt grupările finanțate din bani rusești, invocând, culmea, faptul că Rusia este locul unde ONG-urile fac politică ”agresivă”. Asta în timp ce patronii acestor analiști anonimi urmează, pas cu pas, modelul consfințit de Putin, Orban și alți dictatori în devenire, prin care au băgat ONG-urile cu finanțări externe care le garantează independența față de aceiași dictatori, în găleata ”agenților străini”.

Ministerul justiției a lăsat, totuși, o portiță, acesta solicitând ”implicarea ONG-urilor interesate pentru a veni cu expertiză în scopul îmbunătățirii proiectului, pentru a reprezenta mai exact intențiile menționate”. Din fericire, așa cum am arătat mai sus, ONG-urile au reacționat prompt, întorcând mingea în terenul Guvernului, care ar trebui să renunțe la proiect dacă mai are o urmă de respect față de propriile cuvinte. Să-i vedem.

Articol preluat de StiriONG.ro

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.