fbpx

Rogozin si porcii. Sau cine, ce si cui ii va rupe

Acum că am întors miliardul în bugetul de stat, am pedepsit vinovații și am luat toate măsurile de precauție pentru a evita asemenea calamități în viitor, putem să ne ocupăm și de chestiuni de geopolitică, sau, cum ar spune unii, de ”marea” politică. Guvernarea noastră, prin ministrul afacerilor externe Galbur și prin speaker-ul Candu (care chiar funcționează ca purtător de cuvânt al guvernării, nu doar de ”spicher” în Parlament), l-au declarat pe Rogozin persona non-grata. Într-un acces de demnitate națională, întărit de alt acces de demnitate personală a coordonatorului Plahotniuc, puterea a zis că până aici i-a fost rusului. Or, agresiunea împotriva proaspătului stat RM în 1992, uciderea a sute de cetățeni moldoveni și ocuparea teritoriului nostru ”suveran și indivizibil” nu se poate compara cu insulta pe care a suferit-o coordonatorul, tot el și oligarh, tot el și președinte al PD, rostită de bufonul dictatorului Putin, care, și el ar fi trebuit să fie declarat persoană non-grata de către autoritățile moldovenești pentru subminarea statalității, atât de dragi (ne)președintelui Dodon.

Sigur, nu putem să nu recunoaștem că ne place dulcele gust al răzbunării, după ce Rogozin ne-a numit pe toți cerșetori. Că a folosit verbul ”a țigăni”, demonstrând din nou cât de involuați sunt rușii într-ale democrației și toleranței unor etnii, e altceva. Sigur, ar trebui să ne deranjeze este faptul că un politruc și slugă a unui dictator, și-a permis să ne insulte pe noi, oameni care chiar muncesc, se dezvoltă și au obiective ceva mai nobile decât colegii lui din conducerea Rusiei. Plus modul brutal în care a făcut-o, revărsându-și pe noi frustrarea că n-a putut face nimic împotriva României, care l-a trimis acasă. Dar asta nu înseamnă că gestul MAE moldovean nu e doar praf în ochi, pentru a continua tangoul început cu Dodon încă de la prezidențialele din 2016.

Rogozin și-a șters până și postările amenințătoare de pe Facebook, ceea ce spune multe despre curajul și responsabilitatea sa ca reprezentant al guvernului rus. E drept că a revenit cu o ”mega”-sancțiune, impunând embargou asupra cărnii de porc din România. De parcă i-ar păsa cuiva. Mai este drept că există riscul unor exerciții militare pe Nistru. Dar, la cât de goale sunt vorbele ”pustоslovilor” ruși (de la Elțîn încoace, care promisese retragerea trupelor din regiunea transnistreană), nu e ca și cum n-ar fi putut să le facă și fără această aventură fără grație a vicepremierului. Așa că mare pierdere în privința lui nu-i.

Problema mare vine de la faptul că nu reușim să tragem la răspundere niște hoți care s-au cocoțat prin șantaj la putere și care ne servesc periodic manipulări mediatice, pozând în proeuropeni și mari democrați. S-a vorbit mult despre sprijinul primit de Dodon de la Plahotniuc la prezidențiale. Ei bine, acum după aproape 1 an de președinție absurdă, colaborarea dintre cei 2 funcționează mai bine ca niciodată. În public, Dodon și Plahotniuc&co se bălăcăresc și își măsoară degetele, dar de facto urmează planul de dinaintea prezidențialelor din 2016. Unul joacă rolul pro-rusului gălăgios, neputincios și fără atribuții, iar ceilalți își văd lejer de escrocheriile lor din banii noștri, înveliți în steluțele europene. Mi-i și imaginez pe alde Candu, Filip, Galbur, Plahotniuc, discutând cu oficialii europeni și bravând pe seama acestui gest împotriva lui Rogozin și deci a Rusiei. Nu ne rămâne decât să sperăm că partenerii noștri externi nu-s chiar atât de proști încât să nu vadă ața albă din croiala lui #Plahadon. A doua noastră problemă este relația preferențială a bandiților de aici cu bandiții de dincolo (PD+PSD), unde doar Dodon n-are un loc deplin și nici nu cred că va avea vreodată cineva cu viziunile lui. Iar a treia problemă este riscul ca, în urma acestui gest populist care nu ne îmbunătățește cu nimic viața, regimul lui Plahotniuc să ajungă să fie privit drept proeuropean în occident.

De celalaltă parte, rușii tot sovietici, precum bine-i știm. De la Rogozin până la Peskov, cu toții au calificat drept inacceptabilă decizia moldovenilor. De parcă ei n-ar fi declarat pe nimeni non-grata dacă i-am fi insultat, sau dacă am fi celebrat pe propriul lor pământ vreo agresiune contemporană împotriva lor. Noroc de ei că nici n-am avea ce.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.