fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Geopolitice

“Povestea cu inundațiile a făcut pentru imaginea României cât toate proiectele culturale în ultimii 20 de ani”

Afirmația unui oficial din R.Moldova care dă și titlul prezentului articol nu este cea mai intrigantă, dar este cu siguranță, una dintre numeroasele idei valoroase regăsite în raportul De la relansarea relațiilor la acumularea restanțelor. Raportul anual lansat astăzi de Centrul Român de Politici Europene este cel de al doilea de acest gen și îl urmează pe cel lansat anul trecut, Cum am folosit fereastra de oportunitate.

Raportul vine să clarifice o serie de fenomene și procese din zona relațiilor bilaterale România – R.Moldova, într-un efort conjugat al experților care reprezintă Centrul. Explicațiile și viziunile acestora sunt de natură să provoace la un dialog public vital și constructiv  dintre toți actorii implicați, dar și la nivelul românilor de pe cele 2 maluri ale Prutului.

Sunt abordate subiectele cele mai importante aflate în acest moment pe ordinea de zi ale celor 2 state. Dintre acestea, merită menționate următoarele: asistența României pentru R.Moldova, cele 100 milioane de euro, proiectele energetice comune, parteneriatul pentru integrare, twinning, îmbunătățirea politicii de acordare a burselor de studiu tinerilor români din stânga Prutului, politicile culturale, evoluția R.Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, impactul schimbării de putere la Tiraspol etc.

Ca de obicei, analiza evoluțiilor recente și a premiselor acestora sunt însoțite de o serie de recomandări relevante și demne de a fi luate în calcul, ținând cont de faptul că R.Moldova a fost dintotdeauna statul prioritar pentru statul român de azi.

Sumarul executiv poate fi regăsit aici.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.