fbpx

Raportul care arată de ce merităm liberalizarea vizelor

Centrul Român de Politici Europene a lansat astăzi, în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă, raportul Nota 8,6 din 10 pentru acțiunile din faza I. De ce ar trebui Comisia Europeană să recomande trecerea în faza a doua a Planului de Acțiuni pentru liberalizarea vizelor. Studiul a fost scris de Cristian Ghinea, director CRPE, Ciprian Ciucu, director de programe și subsemnatul, în calitate de cercetător.

Nu voi insista asupra conținutului propriu-zis al raportului, pentru că-l puteți descărca de aici. Iar dacă vreți să vă rezumați la sinteza acestuia, o puteți lua de aici. Și, desigur, înregistrarea video de la conferința de lansare, o vedeți aici.

Vă voi reproduce, în schimb, câteva dintre lucrurile pe care merită să le rețineți

– Implicarea Parlamentului European poate fi o șansă, acesta este mai liberal decât Consiliul în chestiunile privind circulația persoanelor.

– Doar Republica Moldova și Ucraina au primit Planuri de Acțiuni dintre țările Parteneriatului Estic. R. Moldova avansează mai repede decât Ucraina, deci este deschizătoare de drumuri pentru întreg Parteneriatul Estic.

– O oportunitate este prezența în cele două comitete a unor europarlamentari români: în LIBE: Monica Macovei (populari), Ioan Enciu (socialiști), Renate Weber (liberali). Ioan Mircea Pașcu (socialiști) este chiar vice-președinte al Comitetului AFET, iar Cristian Preda (populari) este membru.

Concluziile  studiului comandat de UE sunt încurajatoare și desființează argumentele celor care se tem de liberalizarea vizelor pentru cele două țări.

–  Comisia a dorit să ofere asigurări țărilor UE care au criticat liberalizarea regimului pentru Balcani, că monitorizarea va fi comprehensivă și va viza și schimbarea reală a situației, nu doar trecerea unor legi.

– Autoritățile moldovene așteaptă trecerea la faza a doua în luna iunie.

– S-a creat în R. Moldova impresia că UE inventează condiții speciale într-un domeniu sensibil. De fapt, R. Moldova trece printr-o poveste asemănătoare altor țări și printr-o situație cu care Comisia Europeană s-a mai confruntat.

– Comisia Europeană nu poate fi neutră între un guvern timid în a promova o lege anti-discriminare și un PCRM condus de Vladimir Voronin care vorbește despre comunitatea gay ca despre ”spurcăciuni”.

– Apropierea recompensei (ridicarea vizelor) va schimba situația dezbaterii interne din R. Moldova și îi va pune în defensivă pe criticii legii anti-discriminare din lumea politică, care vor trebui să răspundă clar la întrebarea: chiar doriți păstrarea vizelor din cauza legii anti-discriminare?

În continuare aveți afirmațiile unora dintre cei care ne-au acordat interviuri sau au fost citați:

– ”Suntem conștienți că din cauza tradițiilor și obiceiurilor noastre, această lege va provoca o furtună. Dar dacă nu o adoptăm, ne vom distanța complet de Europa”  – deputat bosniac.

– ”Cine a vrut să plece, deja a făcut-o. Prin urmare, ridicarea vizelor nu ar crește aproape deloc influxul de imigranți și nici numărul celor care ar cere azil în țările UE” – studiu de impact finanțat de Uniunea Europeană.

–  ”Noi am îndeplinit standardele pentru cooperarea cu Europol și Eurojust, iar acum aceste instituții trebuie să obțină mandat de la Consiliu să negocieze cu Chișinăul, dar nu fac demersurile necesare”  – oficial din R. Moldova.

–  ”(pe cei de la guvern) îi deranjează garanțiile de independență, îi deranjează numirea prin concurs a Directorului. Ei vor să aibă controlul asupra acestei decizii. Vor umbla la criteriile de numire si vor exclude concursul. Problema nu este de eficiență ci de independență. Este că au angajat oameni dar nu îi lasă să lucreze” – expert anticorupție.

–  ”Totuși, CCCEC nu are nevoie de Strategie ca să funcționeze. Actuala conducere propune numire independentă și spune că de asta nu poate lucra. Dar cum anume nu poate lucra? Cine îi împiedică, să spună public” – expert anticorupție.

– Toată lumea țipă la Centru că de ce nu face treabă. Dar nici nu are cum, dacă Procuratura omoară dosarele. E important să pui răspunderea într-o singură pălărie” – expert anticorupție

– „Toți spun că vor ca CCCEC să fie independent, dar de fapt înțeleg prin asta: să fie independent, dar să fie al meu” – avocat și activist ONG.

– „Se știe că directorul de la Centru, cel numit de PDM e acolo la prevenire, ca să blocheze dosare dacă e vorba de cineva de-al lor, iar adjunctul, numit de la PLDM conduce de fapt Centrul” – expert anticorupție.

– „Principiul diferențierii și more-for-more ar trebui ferm aplicat. Dacă nu se aplică nici la vize, atunci nu mai știu unde” – oficial din R. Moldova.

–  „Avem frica asta că o să fim bine pregătiți tehnic dar o sa fie o decizie politică contra”; „Înțelegem că noi putem fi tratați în aceeași oală cu Ucraina, dar noi suntem mult mai avansați.” – oficiali din R. Moldova.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

One thought on “Raportul care arată de ce merităm liberalizarea vizelor

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.