fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

CivicePolitice

Tot ce trebuie să știi despre votarea în Irlanda din 1 noiembrie. Actualizarea ambasadei

Adresele secțiilor de votare în Irlanda (locații noi), conform ambasadei:

DUBLIN: BESV nr. 1/354; BESV nr. 1/355; BESV nr 1/356; Toate trei secții de votare din Dublin sunt amplasate în centrul orașului complexul expozițional Royal Dublin Society (RDS) Hall de pe adresa 1, Merrion Road, Ballsbridge, Dublin 4, D04 AK83.

LIMERICK: BESV nr. 1/357or. Limerick – Shannon Rowing Club, Sarsfield Bridge.

Toate secțiile de votare vor funcționa în intervalul orar 07:00 – 21:00, ora locală.

Totodată, în scopul fluidizării rândului de alegători și evitarea aglomerației, autoritățile irlandeze au cerut la modul obligatoriu, ca o condiție de bază pentru desfășurarea scrutinului, stabilirea unui grafic de votare luând în considerare numele de familie, conform alfabetului și arondarea literelor unor ore specifice pentru votare. Vedeți aici graficul.

Vedeți aici, aici și aici lista măsurilor sanitare și de siguranță obligatorii atât în afara, cât și înăntrul secției de votare.

Deplasarea la secția de votare în Irlanda este considerată DEPLASARE ESENȚIALĂ!

Scrisoarea ambasadei din 30 octombrie 2020 adresată autorităților de resort din Irlanda (în special An Garda Síochána), plasată pe pagina de Facebook și pagina web al Ambasadei, confirmă desfășurarea alegerilor pe data de 1 noiembrie 2020 cu indicarea adreselor secțiilor de votare.

Vă recomandăm să printați sau să păstrați această scrisoare în format electronic pe telefonul Dumneavoastră pentru a fi prezentată la solicitare.

Nu uitați să dispuneți și de un document de identitate al cetățeanului Republicii Moldova (pașaport/buletin).

În cazul în care veți întâmpina anumite dificultăți, rugăm contactarea imediată a Ambasadei Republicii Moldova din Dublin la numărul de urgență: +353 899771081 indicat și pe antetul scrisorii.

Se recomandă evitarea utilizării transportului public după posibilitate.

Sâmbătă am publicat acest articol, în care sintetizam mai multe informații relevante și centralizam resursele utile pentru ca procesul de vot de la prezidențialele moldovenești de aici, din Irlanda, să decurgă cât mai fluid, iar participarea să fie cât mai mare. Am scris articolul din ”interes sportiv”, sau mai bine-zis civic, întrucât diaspora chiar ar putea înclina balanța în direcția potrivită la aceste alegeri.

Am pornit de la premisa că, efectul benefic principal al unei discuții publice pe marginea unei chestiuni de interes major, este… că se discută. Cu cât mai mulți oameni vor discuta despre importanța votului din 1, respectiv 15 noiembrie, cu atât mai mulți vor participa.

Să ne amintim (în special cei care locuiesc de mai mulți ani aici) că, în 2016, cca jumătate dintre cei care s-au prezentat la vot n-au apucat să voteze, neavând suficiente secții de vot, repectiv buletine. Alte vremuri, altă putere, alt ministru al afacerilor externe, alt secretar general al MAEIE și nici un ambasador al Republicii Moldova în Irlanda. Acum, deși așteptările noastre de la actuala putere sunt la fel de mici ca și de la precedenta, se pare că înființarea de către guvernul blocului ACUM a unei ambasade în Irlanda (acreditată abia pe 24 septembrie 2020) ar putea schimba lucrurile în bine.

Reacția ambasadei

Spun asta (inclusiv) pentru că, a doua zi după publicarea articolului, m-a sunat doamna ambasadoare Larisa Miculeț pentru a-mi oferi un șir de lămuriri privitor la subiectele atinse de mine în articol. Ceea ce este un gest atipic și binevenit al autorităților moldovenești, care s-au proslăvit de-a lungul anilor cu poziționări în general reticente, într-o cheie sovietoidă. E drept și că, în general corpul nostru diplomatic este ceva mai deschis și mai puțin anacronic decât armata funcționărimii moldave, căreia i s-a dus faima în toată diaspora, reușind prin unii dintre reprezentanții săi să lase (și) impresii bune.

Este explicabil, având în vedere faptul că au avut parte de acces la educație în state civilizate, au călătorit mai mult și, nu în ultimul rând, ”lumea” din timpul mandatului lor este ceva mai îngustă, având foarte mult de a face cu diaspora din țările-gazdă. Acestea sunt elemente care cred că ar trebui să fie luate în considerare atunci când ne poziționăm față de aceste instituții specifice ale RM, pornind de la interesele noastre, ale cetățenilor cu aspirații europene și democratice. De aceea, faptul că mulți dintre voi ați reacționat la articolul meu de sâmbătă și ați stabilit legătura cu ambasada noastră, este un lucru bun și ar putea avantaja în viitor toate părțile implicate.

Filmul demersurilor ambasadei

Mi-au fost prezentate un șir de informări cu caracter public (publicarea cărora o las la latitudinea ambasadei, dacă o vor considera necesar). Întrucât ele mi-au fost adresate atât mie, cât și cititorilor mei, am considerat oportun să rezum aici cronologia demersurilor ambasadei. Fiind mai degrabă de natură inter-instituțională, despre acestea nu prea s-a vorbit anterior. În viitor, însă, poate că ar fi mai bine pentru toată lumea ca ambasada să comunice și mai mult cu cetățenii moldoveni de aici. Nu că ar face-o mai puțin decât alte ambasade ale RM, din contră. Ci pentru că, este firesc să cerem să primim de acolo de unde este ce. Și pare că am avea de unde. Așadar:

1. Începând cu luna iunie, ambasada a notificat MAE irlandez privind intenția de a organiza alegeri pe 1 noiembrie 2020, solicitând totodată permisiunea în acest sens, având în vedere situația pandemică.

2. Demersurile ambasadei către centrala MAEIE în vederea organizării alegerilor au început încă din luna iulie. De pe atunci, staff-ul ambasadei a venit cu propuneri clare privind deschiderea a 3 secții de votare în Dublin (în hotelurile Red Cow Moran din Lucan -1 și Carlton din Blanchardstown – 2) și una în Limerick (Strands). Adică 4 în total, ceea ce ar trebui să ajungă la limită pentru desfășurarea în condiții sigure a scrutinului.

Deși au existat discuții privind oportunitatea identificării unui spațiu în centrul capitalei, argumentele privind contextul general pandemic, închiderea afacerilor și sentimentul de angoasă al irlandezilor au prevalat. Și pe bună dreptate.

3. Pe 15 septembrie, ambasada a transmis către MAE irlandez o notă conținând detaliile tehnice privind organizarea alegerilor în cele 4 secții de vot.

4. Pe 21 septembrie, MAE irlandez i-a răspuns ambasadei că, printre altele, nu are obiecții la propunerile acesteia.

5. Ambasada a continuat pregătirile tehnice uzuale pentru scrutin, pornind de la premisa că acesta va fi permis.

6. Pe 19 octombrie au început să apară (pe surse) informații privind instituirea nivelului 5 de lockdown, care, în mod normal n-ar fi permis organizarea alegerilor, având în vedere riscul de aglomerare. S-au interzis și deplăsările la peste 5 km de locuință, instituindu-se amenzi.

7. Pe 20 octombrie, ambasada a cerut reconfirmarea aprobării anterioare privind desfășurarea scrutinului la cele 4 secții, precum și scutirea cetățenilor moldoveni de acea limitare a deplasărilor la 5 km.

Ce urmează

Astăzi, luni, 26 octombrie, este Bank Holiday în Irlanda. Prin urmare, autoritățile publice n-au funcționat. Răspunsul ar urma să parvină ambasadei, respectiv nouă, pe parcursul zilei de marți sau cel târziu miercuri. Cel puțin astea-s semnalele.

Între timp, se cade să ne îndemnăm rudele, prietenii și cunoștințele să participe cât mai activ la vot, oriunde s-ar afla. Și să realizăm cu toții cât de important este dreptul de a vota. Poate că acum, când riscăm să rămânem fără acesta, îl vom prețui mai mult.

Sursă imagine: NBC News

+ Muzică:

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.