fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

CivicePolitice

Prezidențialele moldovenești în Irlanda. Ce e de știut (și de făcut)

Bune intenții declarate, deși mult prea întârziate (?)

Pe 1 noiembrie urmează să votăm la prezidențialele din Republica Moldova. Sau nu. Situația este dinamică și depinde de i) Intențiile și demersurile ambasadei RM din Irlanda pe lângă guvernul Irlandei și de ii) guvernul Irlandei. Încă nu avem motive să-i bănuim de rele intenții pe doamna ambasadoare Larisa Miculeț și pe colegii săi de la ambasadă. Aceste alegeri vor fi un test.

Aceasta ne-a comunicat dăunăzi pe FB că, pe 20 octombrie a solicitat soluții de la guvernul IE. Nu știm ce fel de soluții a cerut și în ce măsură acestea sunt realiste, dar este de remarcat că acestea au fost transmise mult prea târziu. Știind că suntem în pandemie internațională, că Irlanda are standarde înalte privind sănătatea publică, ne-am fi așteptat ca demersurile să fi avut loc la timp. Sau poate că au fost, dar nu am fost noi anunțați. În orice caz, sperăm cu toții ca solicitările ambasadei să fie luate în seamă, iar autoritățile moldovene să se ralieze pe deplin la rigorile sanitare impuse de guvernul local.

Pe de altă parte, la cum au gestionat autoritățile moldovenești pandemia până acum, dar și la cât de înclinați sunt moldovenii să creadă conspirațiile despre COVID19, guvernul IE ar avea destule motive să respingă solicitările ambasadei. Există șanse, totuși, ca staff-ul ambasadei și membrii celor 4 birouri electorale/secții de votare de aici, formate din membri ai diasporei, să fie ceva mai disciplinați, mai serioși sau, cel puțin să creadă în pericolul coronavirusului. Spre deosebire de mulți dintre reprezentanții puterii actuale, în frunte cu ”independentul” candidat aflat în exercițiu.

Două mari probleme: limita de 5 km de la domiciliu și aglomerarea de la votare

Până pe 1 decembrie, nu avem voie să plecăm mai departe de 5 km de la domiciliile noastre, cu excepția unor ”essential travels”. Iar pentru cei mai mulți dintre noi, cele 4 secții de votare sunt la distanțe mai mari de 5 km. Și în acest sens, ambasada ne-a anunțat că a cerut ca deplasarea cetățenilor moldoveni spre secțiile de votare să fie considerat ”essential travel”, astfel încât să fim cu toții scutiți de amenda de 500 euro/persoană. Nu știm cum anume se va întâmpla asta, dacă se va întâmpla, dar probabil că normele de implementare ale deciziei ni se vor comunica ulterior în cazul în care guvernul IE va accepta solicitarea ambasadei.

Potențialele aglomerări de la secțiile de votare constituie și ele o mare problemă. Dacă membrii birourilor electorale, pe de o parte, respectiv votanții, pe de alta, nu se vor ralia 100% la regulile impuse de ”level 5 lockdown”, riscăm ca poliția (Garda) pur și simplu să ne disperseze și să ne amendeze pe toți laolaltă. În acest sens, trebuie să fim cu toții conștienți că, dacă vom ajunge să votăm, vom fi în situația de a ni se fi făcut o mare favoare din partea unui guvern care ține la sănătatea publică a propriilor cetățeni, cu care noi, cei din Irlanda, interacționăm zilnic într-un fel sau altul. De aceea, disciplina și respectul reciproc vor trebui să fie în capul mesei în procesul de votare. Nu conspirațiile, știrile false sau teoriile de tipul ”las’că știu eu mai bine!”.

Ce e de făcut?

Fix acum n-avem mare lucru de făcut, decât să ne facem auziți și să le cerem autorităților noastre să fie cât mai insistente pe lângă guvernul idin Irlanda, demonstrându-le că sunt capabile să asigure normele sanitare conforme cu ”level 5”. Pentru asta, le putem scrie la [email protected], [email protected], [email protected]. Noi deja am făcut-o.

În vederea următoarelor scrutine electorale, însă, este absolută nevoie să ne determinăm decidenții să se miște odată și odată în sensul implementării votului electronic. Vedeți în acest sens eforturile think-do tank-ului Laboratorul de Inițiative pentru Dezvoltare de a avansa imperativul introducerii e-Voting-ului, care ar fi fost cu atât mai util în pandemie.

Este lesne de înțeles că, până acum, agrarienii, comuniștii, democrații, sau socialiștii n-au avut nici un interes ca diaspora să voteze în număr mare. Asta pentru că, diaspora, în general, sancționează incapacitatea, ipocrizia și anacronismul politicienilor. Adică a votat și va vota împotriva imposturii lor. Dar asta nu înseamnă că noi nu trebuie să cerem ca dreptul nostru de a vota să fie respectat și asigurat. Cu sau fără pandemie. În România s-a putut. Ce-i drept, mai întâi prin corespondență. Ca să nu mai vorbesc de Estonia. De ce nu s-ar putea și la noi, unde vreo treime din populație locuiește în afara granițelor? Voința politică este totul, așa cum a declarat și președintele Comisiei Electorale Centrale Dorin Cimil la Intеrnetu’ Grăiește (de la min. 52 – mulțumim pentru întrebările pertinente, Andrei și Nata!).

Până atunci, însă, să ne îndemnăm rudele, prietenii și cunoștințele de pretutindeni să participe cât mai activ la vot pe 1, respectiv 15 noiembrie. Republica Moldova (încă) nu este caz pierdut.

Sursă imagine: The NewYorker

+ Muzică: Pearl Jam – Do The Evolution

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.