fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

Politice

Maia Sandu a câștigat în primul tur. Ce urmează în al doilea?

Actualizare la ora 11:30, 2 noiembrie 2020. Maia Sandu iese victorioasă din turul I al prezidențialelor, acumulând 36,16%, față de 32,16%, cât a reușit să acumuleze Dodon (inclusiv prin fraudă).

Publicat la ora 1 noaptea, pe 2 noiembrie 2020. Rezultatele preliminare par mai bune decât mă așteptam. Adică diferența dintre Maia Sandu și Dodon Kremlinovici este cu mult mai mică decât arătau sondajele.
Și asta fără rezultatele din diaspora, care reprezintă cca 10% din totalul voturilor și unde Maia ar acumula cca 80%.
Probabil că abia mâine vom avea cifrele finale, dar putem deja estima că Maia Sandu va câștiga primul tur cu 1-2% peste Dodon.
Pentru turul II va conta și mai mult să votăm noi mai mult decât pot fura ei.

Nu știm ce vor face votanții lui

– Usatîi, care l-au concurat și atacat doar pe Dodon și au îmbrățișat mesajul anticorupție (oricât de ciudat ar suna asta din partea unuia ca Usatîi); dar care au afinități proruse, sunt mânați de populisme ieftine și (re)acționează profund emoțional. Ceea ce nu-i convine Maiei. Depinde de ce le va cere însuși Usatîi să facă, care are antecedentul sprijinirii lui Dodon în turul II din 2016, dar care acum s-ar desființa politic dacă n-ar sprijini-o pe Maia. Dilematic.

– Ivanov, care au avut agenda lor paralelă cu ceilalți concurenți (și cu realitatea); care sunt asemănători celor ai lui Usatîi, doar că mai înclinați spre ”daruri” electorale materiale decât spre emoții. Deși Șor însuși s-a bălăcărit cu Dodon în public, este de așteptat ca PȘOR să lucreze discret pentru Dodon, iar în public să-și îndemne susținătorii să facă ”ce le zice inima”, pe modeul UDMR din România.

– Năstase, cărora li s-a inoculat aversiunea față de fosta lor colegă din ACUM, dar care se pare că au rămas foarte puțini. Nu sunt sigur că toți membri de partid ai PPDA l-au votat pe președintele lor. În mod natural, aceștia ar vota cu Maia în turul II. Dar nu știm în ce măsură ranchiuna lui Năstase le va afecta judecata dreaptă odată văzuți între Maia și Dodon. Spre binele PPDA, ar fi bine ca Năstase să se retragă. Dar nu temporar, așa cum a făcut-o după eșecul de la capitală, ci de tot. Iar echipa PPDA, care are oameni valoroși, să adopte o atitudine echilibrată, înțeleaptă și deschisă față de PAS, care a dovedit că este un partid serios. Partea bună este că, Năstase, a promis că partidul său o va susține pe Maia Sandu în turul II.

– Chirtoacă, Țîcu și Deliu, unioniștii, care probabil că-și vor îndemna susținătorii în favoarea Maiei Sandu în turul II, după cum au și promis. Altfel, se vor autodesființa. Până la capăt.

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.