fbpx

(Foto) În Irlanda votarea merge brici #HaiLaVot!

Tocmai ne-am întors de la Royal Dublin Society, unde am constatat că, ambasada RM în Irlanda a organizat brici votarea. Urmăriți-i pagina de FB pentru a rămâne la curent cu evoluțiile scrutinului. Am anticipat evenimentul de azi cu mari emoții, având în vedere că, pentru prima dată, ne-am simțit votul pus în pericol. Din fericire, guvernul Irlandei a manifestat înțelegere și bunăvoință față de aspirațiile noastre democratice și europene, coordonând împreună alături de ambasadă organizarea scrutinului cu respectarea tuturor rigorilor sanitare specifice nivelului 5 de lockdown.

Conform graficului, votanții a căror nume începe cu litera ”C” erau alocați pentru intervalul orar 7-9. Deși am mai fi avut posibilitatea de a vota într-un interval de la prânz și într-altul de după-amiază, am ales să mergem cât mai dimineață. Eram nerăbdători, totuși.

Imediat ce am ajuns, am realizat că moldovenii sunt puși serios pe treabă. Spațiul din curtea clădirii alocat votanților era ocupat de o coadă imensă. Din fericire, coada se mișca într-una, iar votarea merge repede. Am parcat la cca 1 km de clădire, iar cât am mers de la mașină spre pavilion, respectiv înapoi, pâlcuri și pâlcuri de votanți circulau pe același traseu. Nici în vremurile bune din București, când votam împotriva comuniștilor, n-am mai văzut o asemenea mobilizare. Timpul de stat (de fapt de mers) la coadă e de cca 10 minute. În total, votarea durează cca 20-25 min în total (de la pus la coadă până la selfi-ul de după). Cam atât dura și la Chișinău în mod normal, parcă.

Odată intrați, am fost întâmpinați de voluntari care ne-au luat febra cu un aparat digital, ne-am dezinfectat mâinile și am mers către scanner-ul pentru actele de identitate. Deși eram în familie, am fost rugați să păstrăm distanța între noi. Membrii biroului electoral sunt echipați cu mască, mănuși, și avea fiecare pixul său. La fel ca noi (mai puțin mănuși). Distanța între mesele lor era mare, distanța până la cabinele de votare la fel. Foarte mulți voluntari, semnale grafice pentru orientarea noastră în spațiu etc. Am ieșit prin clădire prin altă parte față de pe unde am intrat. Smooth, ș-alta nică.

Am scris toate cele de mai sus pentru ca să știe toată lumea că se votează mai eficient decât ne-am fi așteptat, poate, mulți dintre noi. Atât datorită ambasadei, a membrilor birourilor electorale, a voluntarilor, cât și a noastră, a tuturor, pentru că respectăm regulile sanitare simple, spre binele nostru și a tuturor celorlalți. Iar în acest caz, și spre binele democrației moldovenești.

Ne pregătim și pentru turul II din 15 noiembrie, când va trebui să ne mobilizăm și mai mult, de dragul schimbării în bine și a unei alte șanse pentru noi toți. Dar, mai întâi de toate, trebuie să le demonstrăm guvernelor țărilor-gazdă că putem respecta regulile și că merităm aprobarea alegerilor din #diaspora și în turul II.

+ Muzică: AC/DC – Who Made Who

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.