Social democrația din RM disputată între români și ruși | Tudor Cojocariu

Social democrația din RM disputată între români și ruși

Aș fi vrut să scriu despre o dispută doctrinară pe social democrație dintre români și români, doar că nu am cum. În RM, denumirea este acaparată de câțiva ani buni de rusul Șelin și de oamenii săi închiriați de federația rusă, iar filiala recent lansată a PSD România nu poate funcționa ca partid în toată puterea cuvântului. Spun asta pentru a clarifica lucrurile, dar și pentru a-i calma pe paranoicii care se vor grăbi să strige că ”vin rumînii sî ni cucereascî cu partidili lora”.

Trebuie să mai avem în vedere că, date fiind condițiile relativ democratice de funcționare a statului numit RM, era de așteptat să apară și niște personaje cu bani care se vor auto-proclama ”social democrați”, indiferent dacă știu ce e aia social-democrație, ori nu. Dar la noi totul e posibil. Mai mult, la noi toate sunt cam pe invers, adică nici democrația nu e democrație, nici comunismul nu e comunism, nici liberalismul nu-și permite să fie liberal până la capăt. Așa e societatea, așa sunt oamenii și așa am deprins noi formele fără fond de la venirea rușilor neinvitați acum 200 de ani. Prin urmare, de ce ar fi un PSD moldovenesc un partid social-democrat ca atare? Pentru noi, românii din RM, lucrurile sunt clare. Românii din țară, însă, privesc aceste fenomene cu nedumerire, dar și cu surprindere (aparent, mimată). Bine ar fi să-și revină și să ia lucrurile precum sunt ele, asta dacă vor să facă politică în savana politică moldovenească.

Lăsând nedumeririle, sper eu, temporare, ale social-democraților din dreapta Prutului, cred că vestea deschiderii unei filiale, așa cum o fi ea, la Chișinău a unui partid modern dintr-un stat european, nu poate fi decât bună. Cu atât mai mult, cu cât acest stat european e România. Spun asta chiar dacă nu împărtășesc viziunile ideologice și doctrinare ale respectivilor, dar sunt și eu, ca și mulți alți români moldoveni, cu gândul la apropierea necesară dintre cele două maluri. Mi-am exprimat poziția într-un articol mai vechi, dinaintea apariției experimentului rusesc numit ”socialiștii lui Dodon”. Or fi ei, pașii, stângaci și timizi. Or fi ele, declarațiile, demagogice și calculate pragmatic. Dar atât timp cât direcția în care ne mișcăm duc la apropiere și cunoaștere, nouă n-are decât să ne pară bine și să sperăm că gestul va fi un veritabil deschizător de drumuri.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “Social democrația din RM disputată între români și ruși

 • 15/02/2012 at 8:50 pm
  Permalink

  Daca PSD cu socialistii lui Dodon fuzioneaza se naste socialistmul romano-rusesc impotriva bolsevicilor moldoveni ! Ar fi culmea sa se nasca asa ceva !

  Reply
 • 16/02/2012 at 1:45 pm
  Permalink

  Dle Bagiu, ma tem ca pe socialistii din Romania ii ajuta alt partid din RM, decat cel al lui dodon. Eu raman la viziunea din perspectiva nationala momentan. La cea partinica nu ma refer inca, pentru ca de multe ori viciile politicienilor sunt compatibile indiferent de nationalitate.
  As vrea, totusi, ca social democratia din RM sa capete si nuante nationale, romanesti, in detrimentul celor rusesti uzuale.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.