fbpx

Lecție de cinism: auto-motivarea pentru deputați

Când nu mai credeam că politicienii mai pot veni cu niște insulte cu adevărat originale în adresa populației, iar prin urmare cu adevărat cinice, iată că ai noștri îmi demonstrează contrariul.

Neutrul și neutralizatorul grup Dodon, re-brand-uit în mai pomposul și maideperspectivul PSRM, urmat de ceilalți doi centriști (geopoliticește vorbind), Lupu și Filat, au venit cu o argumentare pe cât de cinică, pe atât de anecdotică. Inspirându-se, probabil, din teoriile psihologiei moderne, sau poate din cele sociologice clasice (vezi elitele-vulpi ale lui V.Pareto), cei 3 lideri de partide au venit cu propunerea ca data alegerilor prezidențiale din Parlament să fie numită înainte ca 61 de deputați să fi convenit asupra vreunei candidaturi. Motivul invocat fiind că pasul respectiv ”va impulsiona partidele politice să poarte negocieri mai activ și să identifice candidatul potrivit pentru ca acesta să fie votat de 61 de deputați”.

Cu alte cuvinte, cei 3 lideri nu pot lua decizii decât dacă se auto-impun să o facă. E ca și cum ai ști că trebuie să mergi la muncă la 8 dimineața, dar nu te-ai ridica din pat decât după ce ți-ai arde singur câteva palme. O fi vorba de masochism, inconștiență sau poate doar de cinism în raport cu populația, asta doar ei o știu. Cert este că cei care bagă în seamă asemenea argumentări, ori au reacții emotive, ori îi adoră pe cei 3 politicieni, ori le place să fie insultați pe față.

De cealaltă parte, avem cealaltă argumentare, a liberalilor, care dincolo de forma obișnuită și extravagantă de a se expune, vin cu o argumentare cât de cât rațională, care arată că urmând logica celor 3, crește riscul de a ajunge la alegeri anticipate. Totuși, în mod inexplicabil, aceasta provoacă în mod inexplicabil rezistența celorlalte 3 formațiuni. În fond, ce rost mai are să stabilești data alegerilor dacă nu există cele 61 de voturi necesare? Chiar nu găsesc cei 3 alte metode de auto-motivare decât auto-șantajul?

Așadar, nu destul că de atâta timp, doar liberalii au venit cu o serie de propuneri pentru președinție, iar cei 3 nici nu au dezbătut vreuna, dar acum e trezesc pe ultima sută de metri (oare chiar ultima?) că vor să stabilească data. Nu mă voi pronunța asupra intereselor fiecărei tabere, pentru că-mi sunt străine. Țin însă să mă pronunț în raport cu unele dintre argumentările accesibile publicului larg. Iar argumentările celor 3 sunt în mod clar, hilare și prost articulate.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.