fbpx

Unirea, confiscata de corupti autoritari si propagandisti

Se pare că urmează să facem reUnirea. Cel puțin conform organizatorilor de manifestații publice, dar și a ”coordonatorului României”, aflat temporar în funcția de președinte al Camerei Deputaților și reconfirmat recent în fruntea partidului de la guvernare. Dacă de la primii ne așteptam la mesaje bombastice, fiind obișnuiți cu iluziile pe care aceștia ni le vând de prin 2006 încoace, atunci declarațiile ferme ale lui Liviu Dragnea par, la prima vedere surprinzătoare. De ce, totuși, infractorul condamnat, împotriva căruia protestează periodic milioane de români, s-a apucat de ”rupt cămașa”, abia acum? De ce a simțit omul nevoia să-i provoace, taman amu’, pe cei doi soli ai oligarhului, Candu și Leancă, pomeniți în plenul Parlamentului român? Pentru că, el și partenerii lui, au nevoie, mai mult ca niciodată, de simpatia oamenilor care-și doresc reUnirea. Adică a majorității românilor. Iar când mă refer la români, mă refer la totalitatea celor care se consider etnici români, sau sunt cetățeni români, din România, R.Moldova, diaspora și comunitățile istorie).

Deși mergem un pic prea departe, a spune că, în acest moment, majoritatea românilor își doresc reUnirea, este o afirmație corectă și mă mir că propagandiștii nu valorifică acest argument la justa lui valoare. În fond, cele 18 milioane din România, cu cele 3 milioane din RM, cu cele 6 milioane din diaspora și cu sutele de mii din comunități, formează un total de circa 28 de milioane de români în întreaga lume. Iar minim jumătate dintre aceștia, dacă i-am pune în același coș, ar vota, cel mai probabil pentru reUnire, dacă ar avea ocazia să o facă (și dacă ar avea vârsta necesară, bineînțeles). În orice caz, discuția asta privind legitimitatea reUnirii va fi reluată în viitor, atunci când va fi cazul și atunci când instituțiile statului chiar își vor propune să afle câți români cu drept de vot și nu numai există.

Ceea ce ne interesează acum, însă, este motivația PSD-ului de a-și declara intenția simbolică de a reprimi  RM în brațele ”Țării Mamă”. Ghilimelele denotă un citat, nu o ironie a mea, lucru care, alături de exprimările lui Dragnea, care se referă în discursul lui la ”două popoare”, arată cât de departe de o abordare eficientă se află partidul de guvernare. Partidul, nu țara. Accentuez acest lucru întrucât trebuie să ne opunem mesajelor unui individ care consideră că orice critică la adresa PSD-ului reprezintă, implicit, o critică la adresa românilor în general. Să ne amintim că același individ este inițiatorul unei ”legi a defăimării”, resuscitată recent drept urmare a dezbaterilor pe justiția din România din plenul Parlamentului European, unde câțiva europarlamentari (inclusiv români) au îndrăznit să critice măsurile împotriva statului de drept luate de guvernul PSD (povestea cu ministrul Toader). O primă mostră a cum funcționează treaba cu defăimarea chiar înainte de a fi adoptată legea poate fi văzută aici.

În acest context, permiteți-mi să nu-mi doresc Unirea cu unii precum Dragnea și partenerii lui corupți, care, printre altele, girează celălalt ”pol corupt al Unirii” și care este sistemul creat de Plahotniuc pe malul Bâcului. În general, ar fi bine să ne temperăm exaltarea atunci când vedem că o haită de corupți care ocupă temporar clădirea Palatului Parlamentului de pe Dâmbovița inițiază declarații solemne de Unire. Chiar dacă intențiile lor de parazitare pe tendințele naționaliste ale poporului român sunt mai vechi (campania lui Ponta din 2014, de exemplu, unde ne vorbea despre ”Marea Unire a românilor”, speculând cinic un simbol). Mă refer mai sus la cei care au inițiat și și-au asumat meritul acestei declarații, nu și la cei care au contrasemnat, din solidaritate cu ideea, documentul simbolic. Iar interesul celor dintâi nu coincide, de fapt, cu al nostru.

În primul rând, interesul lor este să ne convingă de faptul că, oricine își dorește reUnirea, ar face bine să-i voteze și la următoarele alegeri parlamentare. În al doilea, îi interesează să-și continue schemele mai mult sau mai puțin flagrante de abuzare a fondurilor publice. Vedeți, de exemplu, cu ce se ocupă Gabriela Firea, dichisită în ie, de rând cu a noastră primăriță Silvia Radu. Adjuncta lui Dragnea, primărița Firea, încearcă zilele acestea să promoveze cu forța un buget cosmic pentru firmele înființate ilegal pentru clientela de partid: Laptopuri de peste 5000 de euro fiecare (Compania Dezvoltare Durabilă), ”Dotări nespecificate” de 1 milion de euro, website de 50.000 euro (Compania Turistică), Salarii medii de aproximativ 2000 de euro (Compania de Publicitate și afișaj) și așa mai departe. Ei bine, eu nu vreau să mă unesc, nici de bună voie, nici cu forța, cu asemenea personaje corupte și risipitoare (din bani publici).

Vă îndemn, așadar, să vă documentați singuri pentru a descoperi isprăvile celor care vă ghidează spre idealul Unirii, înainte de a vă entuziasma la votarea unor documente electorale sterile. Or, în acest moment, ceea ce ni se oferă de la București și Chișinău este anume un astfel de scenariu pentru Unire, care le convine doar lor. Toate astea în loc de demararea unor procese de convergență economică și socială, de conectare energetică și de infrastructură, de de unificare a spațiului cultural-mediatic, de consolidare a sectorului civic, de valorificare a fondurilor europene disponibile și așa mai departe. Mai mult: consecutivitatea logică trebuie să fie consolidarea statului de drept și a economiei în România și, mai ales, în RM și abia apoi reUnirea politică. Nicidecum invers. Pentru că opțiunea în care s-ar întâmpla invers ar presupune în acest moment, cu PSD și PD la putere, adâncirea prăpastiei dintre conducere și cetățeni. În mod evident, în defavoarea celor din urmă.

Mesajul unioniștilor și al oamenilor bine-intenționați în general, din stradă, din mediul online, sau din mediul de expertiză, ar trebui să fie unul răspicat împotriva corupției și a perpetuării stării de abuz asupra resurselor publice. Pe nimeni dintre noi, care aspirăm la un trai mai bun, într-o societate democratică, în care valorile europene să fie respectate pe bune, nu ne va ajuta o reUnire politică a două state conduse de oameni corupți și lipsiți de scrupule. ReUnirea, sub forma promisiunii corupților autoritari de pe ambele maluri ale Prutului și a sateliților lor, nu este altceva decât o capcană pentru oamenii de bună credință.

Recomandare muzicală: Doina și Ion Aldea Teodorovici – Trei Culori

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.