fbpx

Chisinaul a ajuns pentru unii “Kishineov”, sau cum inteleg rusii si tradatorii democratia

 

Se stie ca in Republica Moldova, notiuni precum “patrie”, “limba”, “verticalitate”, “constiinta” sau “dreptate” sunt privite de catre majoritatea populatiei ca fiind exotice si oarecum inutile. Asa imi explic faptul ca in continuare, aici sunt tolerate evenimente total inadecvate unui stat de drept, democratic si beneficiar al politicii de vecinatate a UE.

Aici, oricum ar fi tratate, problemele cu solutii evidente, capata forme ciudate si hibride. Un exemplu clar al acestui fapt este ca acum circa doua saptamani, in Chisinau au inceput sa apara, de nicaieri parca, numere de inmatriculare continand litera “K” in loc de “C”. Mentionez ca prima litera de pe placa de inmatriculare a mijlocului de transport reprezinta initiala denumirii localitatii. Astfel,fara a fi nevoie de vreo declaratie in acest sens a vreunei oficialitati (nu ca acestea s-ar osteni sa o faca daca nu e vorba de laude goale si lingusiri la adresa vreunui comunist mai mare in rang/grad… ), ne putem da seama ca acel “K” vine din alfabetul rusesc (si nu de la cel francez, american, sau nemtesc). Acest lucru este cu atat mai evident cu cat insusi Alexandru Nedoruban, adjunctul-sef al directiei inregistrare transport, a facut declaratiile in limba rusa. Atitudinea de batjocura a minoritatii rusesti din Republica Moldova nu are limite, iar aceasta se resimte la toate nivelurile. Nu mai are nici un rost sa prezint numeroasele situatii cu care m-am confruntat eu, dar si  multi dintre prietenii mei/rudele mele de acolo. Probabil ca asa inteleg rusii, adica cei aproximativ 6 % dintre cetatenii moldoveni, democratia. In mod normal, lucrurile ce tin de soarta comuna, spatiul public si buna convietuire a mai multor etnii ar trebui hotarate de catre majoritate, adica de vorbitorii nativi de limba romana, cea care scrie numele capitalei cu litera “C” majuscula. La noi insa, majoritatea este inerta, stare la care s-a ajuns in mare parte din cauza dezinformarii si manipularii intens-promovate de catre solii straini si de slugile acestora. Din orice punct de vedere, actiunile Ministerului dezvoltarii informationale, in frunte cu Pavel Buceatchi, reprezinta un atentat la integritatea morala si la identitatea etnica a majoritatii (circa 80 %) cetatenilor moldoveni, incitand populatia la ura inter-etnica. Nici nu ma astept ca “liderul” comunist de la Chisinau sa reactioneze in vreun fel, or aceste actiuni abuzive reprezinta cu exactitate “linia de partid” comunist (a se citi “rusesc”) promovata cu vehementa de acesta.

La noi comunismul merge mana in mana cu rusificarea. “Nimic nou sub soare”, veti zice, dar suntem totusi in anul 2008, an in care doctrina comunist-bolsevica a fost demult condamnata in mod oficial de catre toata lumea civilizata. Nici macar in Rusia, patriei adoptive a acestei ideologii, nu mai exista comunism decat sub forma unei nostalgii mai mult sau mai putin exprimate dupa vremurile de glorie a “marelui popor sovietic” si a unor miscari politice nereprezentative. De asemenea, in China, stat cu o economie ascendenta, comunismul a capatat formele unui “capitalism totalitar”, in care toata lumea munceste pe salarii minime, dar cel putin se simt mandri de tara lor si sunt reprezentantii aceleeasi etnii. Anume multitudinea etniilor care compuneau imperiul sovietic a constituit piatra de moara care l-a doborat intr-un final. Scriind acestea, nu pot sa nu-mi amintesc de declaratiile lui Voronin referitoare la “polietnicitatea” Republicii Moldova, care pare sa aiba intentia de a transforma RM intr-un mic URSS, aducand acasa visul pierdut al paradisului sovietic…

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

6 thoughts on “Chisinaul a ajuns pentru unii “Kishineov”, sau cum inteleg rusii si tradatorii democratia

  • 07/07/2008 at 12:08 pm
    Permalink

    Din cate stiu, in China sunt o multime de etnii care vorbesc in multe dialecte si chiar limbi diferite…
    Cat despre chestia cu “K” – asta e o mare magarie.

    Reply
  • 07/07/2008 at 12:33 pm
    Permalink

    Lucian, desigur, in China, la fel ca si in alte state nu exista o singura etnie. Exista insa una majoritara, cea chineza, recunoscuta, iar alaturi de aceasta si celelalte-mongola, nipona, si altele. Limba este cea chineza(a majoritatii), mandarina de fapt, dupa cum se promoveaza la nivel oficial. Oricum, circa 95% vorbesc limba chineza, cu numeroasele ei dialecte. La asta de fapt m-am referit cand ziceam ca sunt mandri de etnia lor si ca sunt reprezentanti ai aceleeasi etnii. M-am referit mai mult la ceea ce stiu oamenii, decat la ceea ce li se impune.
    Daca si noi am constientiza cel putin faptul ca vorbim un grai al limbii romane (cel molodvenesc), atunci lucrurile ar sta altfel.

    Reply
  • 07/07/2008 at 1:59 pm
    Permalink

    Iti multumesc Ana Eugenia. Nici dracul nu e atat de negru precum pare, sunt sigur. Generatia care vine din urma si care a fost educata avand simtul realitatii va schimba tot ce este de schimbat.
    Sa ai o vacanta cu mult soare si voie buna!

    Reply
  • 07/07/2008 at 8:09 pm
    Permalink

    Generatia care vine din urma va pleca din nefericire peste hotare ! RM le-a experimentat pe toate : deportarea, deznationalizarea, comunismul si acum emigrarea !

    Reply
  • 07/07/2008 at 8:54 pm
    Permalink

    Gigi, sunt sigur ca o mare parte dintre tinerii care cresc acum vor schimba tara (Romania) spre bine, iar asta numai avand in vedere si contributia basarabenilor.
    Educatia este alta, accesul al informatie este altul, dar si valorile sunt departate de cele ale socialismului primitiv.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.