fbpx

De ce s-ar grăbi moldovenii să devină proști?

Odată cu adoptarea celor 2 legi controversate din Planul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, respectiv Legea privind egalitatea de șanse și Legea privind reforma CCCEC (Centrul Național Anticorupție, de acum încolo), în prim-planul vieții publice a (re)apărut dezbaterea privind corupția. Vedem declarații ale oficialilor europeni, ale politicienilor noștri, emisiuni, evenimente, rapoarte și alte cele. Prin urmare, ni se creează impresia că există un consens de neclintit privind necesitatea diminuării corupției, coruptibilității și a numărului corupților.

Pornind de la sensul general-acceptat al noțiunii, care e legat de absența moralității, a onoarei și a cinstei, sau de abaterea de la datorie, nu pot să nu mă întreb dacă, într-adevăr, moldovenii își doresc și își propun diminuarea acestui fenomen dezonorant. Dincolo de faptul că perioada recentă accederea în UE a devenit reperul de bază al politicii externe, construcția diversionistă și concurentă a acesteia (uniunea rusească eurasiatică) fiind ignorată pe bună dreptate, nu m-aș aventura să cred că de mâine moldovenii vor fi mai puțin corupți.

Adică, nu pot să cred că dacă li se vor mări salariile judecătorilor, aceștia vor lua mai puțină mită. Standardele conform cărora viețuiesc judecătorii corupți sunt cu mult peste orice salariu care li s-ar putea oferi de către stat. Cu alte cuvinte, dacă de mâine aceștia vor primi cu 10.000 lei/lună mai mult, întreținerea caselor, mașinilor, rudelor, prietenilor, satisfacerea obișnuințelor  familiei și a stilului lor de viață consumerist va costa tot atât ca până acum, sau să zicem, nu de 10 ori mai mult decât le este salariul, ci de 9 ori. Prin urmare, în cel mai bun caz, aceștia vor lua cu 10% mai puțină mită. Dar nici la asta n-ar trebui să ne așteptăm, or viciile umane nu cunosc rațiunea, calculele sau anticiparea. Din contra, acestea îl fac pe om să tindă să extragă maximum de beneficii personale din orice conjuctură. Desigur, treaba cu mărirea salariilor este valabilă și în cazul înalților funcționari de stat, a demnitarilor și a șefilor de tot felul.

Spunea Nicolae Iorga că există o disciplină a convingerilor, una a fricii și una a  lăcomiei. Noi ne aflăm, din punctul meu de vedere, sub imperiul celui de al treilea tip de disciplină, cel al lăcomiei. Cu alte cuvinte, toată lumea tinde să fie lacomă, adică să-și sporească profitul prin decizii și acțiuni ilegale, iar dacă nu ilegale, atunci amorale și rușinoase. Nu cred că mai e cazul să arăt de ce o asemenea orânduire sau ”disciplină” este una dăunătoare societății și solidarității sociale și nu poate genera dezvoltarea democratică pe care o visează toți euro-optimiștii moldoveni.

Am putea râvni să avem un sistem al convingerilor bazat pe frică, așa cum s-a vrut înainte de 1989. Putem observa că de fapt, unii dintre liderii noștri politici, intenționat sau doar din cauza apucăturilor inconștiente, au încercat asemenea metode de a impune un soi de disciplină subiectivă și deloc binevenită. Din fericire, însă, viziunile și valorile sutelor de mii de moldoveni plecați, întorși și iar plecați în vest, sunt neconcordante cu asemenea mecanisme și opun o rezistență din ce în ce mai mare. Cu atât mai mult, cu cât partidele conduse de respectivii lideri cu apucături sunt cele cu bază electorală formată exact din acești moldoveni circulați prin vest.

În ceea ce privește instituirea unei discipline a convingerilor, nu pot să nu-mi exprim din nou scepticismul, chiar dacă recent prim-ministrul a declarat oarecum patetic, că pe dânsul nimeni nu-l va face eurosceptic, din simplul motiv că așa e el, înrăit în încrederea sa privind viitorul european al RM. După 200 de ani de suprapunere a unei culturi străine imperialiste peste cea autohtonă, mă tem că va mai dura până când vom putea vorbi despre niște convingeri sănătoase și firești, care să genereze disciplină. Este o chestiune de valori, iar dacă timp de atâția ani ai un sistem de valori inversat față de cel al nemților, de exemplu, sau al altor națiuni occidentale, nu ne putem aștepta ca niște intenții, fie ele și sincere, vor schimba peste noapte orânduirea axiologică din societatea noastră. Și totuși, intenții există și bine că există.

Nu pot să cred nici că dacă CCCEC va fi redenumit în CNA și va fi trecut sub control parlamentar, va fi absolvit de dependență politică. În primul rând, nu văd de ce dacă până acum acesta s-a subordonat mai mult partidului premierului, iar de acum încolo acesta se va subordona coaliției de guvernare, influența politică se va reduce. E ca și cum am crede că Procuratura, care are un șef numit politic, este independentă politic. Mai mult, deja au fost revendicări mai mult sau mai puțin fățișe din partea unor componente ale Alianței în raport cu noua structură de (com)bătut corupția. Așadar, ce s-ar schimba?

Și în ultimul rând, nu pot să cred că după ce încă din grădiniță, copilului i se inspiră credința că dacă părinții săi se vor ”înțelege” mai bine decât alți părinți cu educatoarea/directoarea, atunci acesta o va duce mai bine decât alți copii; omul moldovean provenit din același sistem și care a fost socializat, grosso modo cu același tip de indivizi va renunța deodată la apucăturile sale de a trece mai ușor prin viață și de a obține beneficii imediate mici în locul unor mari după mai mult timp, doar de dragul acelei încrederi aproape providențiale exprimate de premier privind destinul european al RM.

Până la urmă, știm cu toții că cel care nu dă mită, nu se pune bine cu prestatorii instituționali de servicii, nu acceptă și nu acordă ”atenții” și care susține sistemul bazat pe meritocrație în locul celui bazat pe ”omenie”, riscă să fie considerat un prost. Și de ce s-ar grăbi un moldovean să devină prost?

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

2 thoughts on “De ce s-ar grăbi moldovenii să devină proști?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.