Energie la primărie

Și chiar dacă n-a fost la Primărie, a fost cu oameni buni de la Primărie. Am reușit să organizăm vineri, împreună cu echipa Asociației pentru Integrare Europeană un training de comunicare publică deosebit de interesant și util (programul UE vine la tine acasă!). Am participat, așadar, alături de mai mulți șefi de direcție, șefi adjuncți și consilieri la activități, având parte de o atmosfera plăcută și plină de energie pozitivă.

Am reușit să înțeleg mult mai bine de unde provin reticențele unor chișinăuieni în raport cu instituția, care pot fi soluțiile unor probleme concrete, care sunt piedicile practice în realizarea unor proiecte și de ce există un soi de blocaj de comunicare dintre cetățeni și instituție. Acest dintâi lucru se leagă inevitabil de cel dintâi, iar training-ul a avut inclusiv rostul de a îmbunătăți situația.

Inevitabil, cea mai importantă problemă este cea a timpului, care e prea puțin atât pentru funcționari și consilieri pentru a putea discuta cât vor ei cu cetățenii, dar și pentru cetățeni pentru a cerceta care sunt procedurile și ce spune legea în anumite cazuri punctuale pe care le aduc aceștia în atenția Primăriei. Soluții există, exact din acest motiv urmează să se organizeze la sfârșitul acestei luni a doua parte a training-ului, conținând și componenta de time-management. Totuși, o sursă continuă de dificultăți care pot fi evitate relativ ușor este comunicarea lacunară dintre actori. Anume aici a încercat și probabil a reușit să intervină, trainerul. Având în vedere necesitățile din ce în ce mai mari pentru articularea unor mesaje scurte, clare și coerente, dar și tendința unor surse media de a specula și denatura mesajele (voit sau chiar din cauza sursei), participanții la training au deprins abilități practice de a transmite mesaje coerente și clare.

Ar mai fi multe de zis, dar mă voi rezuma doar la observația că față de alte instituții din republică, atât centrale, cât și locale, echipa care s-a cristalizat pe parcurs la Primărie se deosebește prin omogenitatea, tinerețea, energia și viziunea ei progresistă.

Vom mai organiza sesiuni de capacitare a funcționarilor și sper să rămân cu aceleași impresii.

Tudor Cojocariu

Program officer | Researcher | Community manager | Content editor | Columnist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.