fbpx

Isteria istoriilor

Pentru AllMoldova

Subiectul istoriei noastre în general si cel al istoriei studiate în scolile din republica noastră în particular, a fost, este, dar sper că nu va rămâne, unul care a aprins multe spirite si a stins multe ratiuni. Si chiar dacă regret situatia în care ne-am pomenit, n-as putea spune că vorbim despre o situatie anormală, date fiind premisele fenomenului, dar si reperele axiologice ale populatiei. Cu alte cuvinte, după 200 de ani de rusificare si întoarcere cu susu-n jos a valorilor românilor moldoveni, registrul în care se poartă discutiile despre un subiect aflat teoretic în grija comunitătii stiintifice ne-ar putea părea unul normal.

Am fost cu totii martorii dezbaterilor publice cu iz de mahala dintre diversi actori implicati, cu sau fără voia lor, în respectiva masină de tocat carne publică. Prin urmare, am putut remarca existenta unei transparente acceptabile în ceea ce priveste procesul decizional pe care l-a demarat Ministerul Educatiei, în frunte cu ministrul Sleahtitchi. Acesta a convocat mai multe grupuri de istorici, mai întâi din scolile si liceele din republică, apoi din universităti, iar către final a convocat o comisie de specialisti care s-au pronuntat clar asupra subiectului: din toamnă vom avea în scoli materia didactică “Istoria românilor si universală”.

 

Nu stiu câte ore vor fi alocate studiului, dar stiu că pe vremea când studiam eu la scoală/liceu, se făceau 3 ore de istorie pe săptămână, dintre care jumătate a românilor, cu manuale corespunzătoare si jumătate universală, cu alte manuale. Cum împărteam 3 ore a câte 45 de minute la 3? Simplu. Un semestru făceam 2 ore de istoria românilor si una de universală, iar următorul semestru, viceversa. Si nu erau discutii inutile. De fapt, discutiile au apărut mai încolo, când comunistii au încercat pentru prima dată să introducă istoria integrată în varianta lor proastă, speculativă si… comunistă. Se stia că în statele UE, principiul după care se preda istoria era cel al istoriei integrate. Prin urmare, Stapaniuc & co au decis să-si aroge meritul de mari europenisti si au promovat noua formă a predării, în timp ce acestia urmăreau de fapt alt obiectiv: ideologizarea stiintei si manipularea. Adică forma urma să fie una europeană, dar continutul unul comunist, adică bazat pe fals si minciună. Acela a fost momentul în care conceptul de “istorie integrată” a căpătat valente negative pentru oamenii care aveau cel putin habar despre istoria noastră natională, adică a românilor. Vedem o situatie similară ca în cazul conceptului de “moldovean”, care în gura comunistilor, voievozilor si stângistilor sovini, a devenit cuvânt de ocară, fiind opus românismului si fiind smuls abuziv din spatiul semantic si simbolic al românitătii.

Îi vedem acum pe aceeasi oameni, probabil cu intentii pozitive, isterizându-se imediat de la însusii conceptul de istorie integrată, care tine strict de formă, fără a tine cont de faptul că inclusiv acea comisie a Ministerului care a validat conceptul, militează pentru studierea istoriei românilor, nicidecum a moldovenilor, transnistrenilor, găgăuzilor, rusofonilor, papuasilor sau a altor entităti mai mult ori mai putin inventate. Mai mult, acestia nu par să tină cont de faptul că aceeasi comisie urmează să aibă rolul de motor în cooperarea Ministerului nostru al Educatiei cu celălalt Minister al nostru al Educatiei, Cercetării, Tineretului si Sportului, de la Bucuresti. Prin urmare, orice frică privind ideologizarea materiei ar trebui să dispară. Pentru că dacă nici istoricii care au luptat ani de-a rândul împotriva tezelor staliniste, leniniste, nomenclaturiste si moldoveniste, fie acestia de la Chisinău, Bucuresti, Iasi, Cluj, Bălti sau Tiraspol, nu sunt demni de încrederea noastră, atunci nu stiu în cine am mai putea avea încredere.

Acum urmează să studiem pe parcursul a celor minim 3 ore/săptămână 55% istorie a românilor, 5% istorie locală (deci tot a românilor) si 40% istorie universală. De ce s-ar agita apărătorii istoriei românilor si acum, nu îmi dau seama. Cu atât mai mult cu cât, contrar celor mai optimiste scenarii, însăsi materia care va apărea în cataloagele si “zilnicele” elevilor va fi denumită “Istoria românilor si universală”, nu “istoria integrată” si punctum. Iar ăsta e un lucru bun, chiar dacă un anumit premier dintr-o anumită republică vecină cu UE, cu studii într-o anumită tară europeană, a sugerat că nu contează si denumirea istoriei, ci doar continutul acesteia. De parcă un partid s-ar putea numi si comunist, chiar dacă ar promova liberal-democratia. Pe alocuri.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.