fbpx

Le creăm condiții să-și învețe limba sau căutăm ”consens”?

Având în continuare mirosul prafului de pușcă sub nas și lista oficialilor noștri iubiți participanți la vânătoare ilegală sub ochi, mai multe surse media au readus recent în prim-plan o altă problemă cronică a societății noastre. De altfel, așa se întâmplă pe la noi, că problemele cronice se dezbat și se suprapun zilnic în viața rutinară, dar și în spațiul public. Că doar ne place să ne mințim și să le ținem sub preș.

Câțiva oficiali au avut ieri un schimb de replici referitor la obligativitatea cunoașterii limbii române de stat de către funcționarii publici plătiți din banii cetățenilor moldoveni a căror limbă oficială este, culmea, limba română de stat. Gestul impertinent (la fel ca și comportamentul obișnuit al individului autonomist) care a generat discuțiile, i-a aparținut bașcanului găgăuz Formuzal. Acesta a intervenit în discuții într-o limbă străină, adică ”pe rusește”. Primul care l-a atenționat pe membrul Guvernului că reprezintă un stat a cărui limbă oficială e româna, a fost președintele AȘM Duca, un personaj care cu toate păcatele sale, are meritul de a fi declarat data de 28 iunie 1940 drept zi a tristei ocupații sovietice, iar limba pe care o vorbesc toți membrii Guvernului cu excepția lui Formuzal, drept română. La o reacție decentă din partea lui Formuzal nu ne-am putea aștepta, cunoscându-i intențiile proaste și calitatea morală redusă. În schimb, ne-am fi așteptat de la toți ceilalți membri, moldoveni care vorbesc aceeași limbă cu Duca, la o reacție în acord cu legea care spune că orice persoană cu demnitate publică trebuie să cunoască și să vorbească româna.

În schimb, am fost supuși acelorași înșiruiri de incoerențe venite din partea ministrului Buliga (în buna tradiție împământenită de șeful ei, Lupu), prin care aceasta încerca să argumenteze că trebuie să creăm condiții ca toată lumea să cunoască limba de stat, dar nu o putem impune printr-un Cod al Muncii. Cu alte cuvinte, trebuie să facem ceva, dar nu o vom face. Având în vedere că toate condițiile deja au fost create fără ministrul Buliga (spre rușinea dânsei?) de când sunt românofonii majoritari între Prut și Nistru (adică de sute de ani), următorul pas logic ar fi stabilirea obligativității cunoașterii singurei limbi oficiale de cătrre toți cetățenii RM indiferent de etnie; pentru că astăzi contează cetățenia, nu etnia. O fi având nevoie Formuzal de manuale, profesori sau CD-uri de la Departamentul de Politici pentru Românii de Pretutindeni? Mă îndoiesc. Tot ce trebuie să facă bașcanul și alții ca el este să mai mute din când în când postul de  la TV MIR sau Nașă Kino pe Pro TV sau Jurnal TV, pentru a-și mai scoate capurile de struț din nisipul rusesc.

Dar nici el, nici alte mii ca el nu vor. De ce? Pentru că-și permit. Pentru că există oameni ca Buliga, Lupu și Diacov, cărora din rațiuni electorale le este mai simplu să arunce gunoul sub preș. Iar pentru că ei nu au ceea ce se cheamă demnitate umană și respect față de statul de drept, le impun și celorlalți moldoveni să fie la fel ca ei.

Prin urmare, doamna ministru și alții care gândesc asemeni dânsei ar face bine să realizeze că a le crea condiții minorităților etnice pentru a-și învăța limba oficială nu este compatibilă cu acel consens pe care-l tot reclamă centristo-stângiștii și care presupune să șezi, nu-i așa, așteptând să se rezolve toate de la sine. Adică, ori le creăm condiții, ori căutăm consens șezând. Una o exclude pe cealaltă, clar. Iar dacă vrem, totuși, să le creăm condiții, trebuie să începem prin a-i obliga să respecte legea privind obligativitatea cunoașterii limbii române de stat și prin a-i motiva să-și învețe limba. Or cum îi motivează ”șefa de la muncă” speculând că unii moldoveni știu mai multe limbi, deci sunt perfecți? Bine, dar cu cei care nu vor să-și vorbească limba română, sau prin duzina de limbi cunoscute de ei, perfecții, nu se regăsește taman româna, ce facem?

Doamna ministru consideră ”că, cu cât (dublă cacofonie comisă din inteligență, numaidecât) mai multe limbi cunoști, cu atât ești mai perfect (perfect n-are grad de comparație) și inteligent”. O fi însemnând asta că rusofonii din RM care nu știu românește îs mai ”puțin perfecți și inteligenți”?

vezi articol și pe VoxReport Unimedia

Tudor Cojocariu

LinkedIn Talent Solutions for Growth Markets | Connecting recruiters with opportunities.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.