Pozor! Praga. | Tudor Cojocariu

Pozor! Praga.

Praga este surprinzătoare pentru că are.
Are un centru vechi mai mare decât Chişinăul întreg şi mai aglomerat de frumuseţi decât Parisul. Are atât de multe clădiri frumoase, construite în stil gotic, neo-gotic, renascentist, neo-renascentist, încât dacă ai putea, le-ai fotografia pe toate.

Are pavaj mult şi care se (re)aşează cam peste tot într-o singură noapte. Strada pe care am cutreierat-o cel mai des arăta ca un şantier de construcţii când am ajuns, pentru ca în 4 zile să nu mai fie urme nici de excavatoare, nici de interdicţii, nici de gropi.

Are atât de mulţi oameni diferiţi şi nişte chipuri atât de senine, încât uiţi că eşti într-un oraş din fostul lagăr comunist. E adevărat, oamenii din Praga nu arată chiar ca nişte vest-europeni (cu excepţia droaielor de turişti), dar reprezintă, probabil, compromisul perfect dintre o civilizaţie actuală vest-europeană cu toate neajunsurile ei (aglomeraţie, artificialitate, automatizare, alienare) şi vechea lume est-europeană de dinaintea cotropirii sovieticilor. Am remarcat punk-eri, rock-eri, rapperi, teenageri bieber-işti, hippioţi, dar şi chinezi, negri, ruşi (mulţi, gălăgioşi şi îngâmfaţi, ca de obicei). Am remarcat până şi un „cuplu” de homosexuali, sau cum s-o fi chemând la ei treaba asta când se ţin doi bărbaţi de mână. Mergeau în direcţia lor şi nu deranjau pe nimeni. Iar tot ce mi-au provocat a fost un soi de confuzie şi repulsie, probabil pentru că am eu imaginaţia bogată. Dar a fost destul să-mi întorc privirea şi lucrurile au revenit la normal. Poate că sună a homofobie (sau chestiuni de genul ăsta, nu ştiu cum se cheamă, dar să le denumească experţii în treburi de homo…), dar cel puţin nu mi-au stârnit agresivitatea, ci doar repulsia. Mai mult, cred că pe străzile acestui oraş am întrezărit viitorul nu chiar depărtat al republicii noastre. Unii oameni chiar pot fi toleraţi, iar aşa cum nu agreem punk-erii (mai ales dacă nu se spală) sau bieber-ii (mai ales dacă-s gălăgioşi), dar îi tolerăm, la fel am putea învăţa să tolerăm şi „bărbaţii iubitori de alţi bărbaţi”. Menţionez că a fost prima dată când am fost martorul unei chestiuni de genul.

Are o infrastructură foarte bună şi un transport public care circulă conform programului, chiar dacă e cam vechi. La un moment dat, autobusul care urma să ne ducă la aeroport la ora 3 noaptea, a întârziat cu circa un minut. Ei bine, a urmat o cursă nebună timp de vreo 10 minute doar pentru a recupera dezavantajul.

Are un trafic aglomerat, dar liniştit şi puţin gălăgios. Sunt la fel de multe maşini ca-n Bucureşti, dar nu „îţi sar în urechi” aşa cum îţi sar în capitala românilor.

Are o mulţime de chinezi, pentru că orice stat european trebuie să aibă etnia (naţiunea) care să facă treburile cele mai neplăcute (grele). Aceştia au deschise o mulţime de localuri chinezeşti foarte rezonabile, au magazine în oraş şi-n împrejurimile acestuia etc. În plus, nu sunt gălăgioşi, agresivi, sau deranjanţi, precum sunt mulţi negri sau arabi din Paris.

Are magazine de suveniruri cu steagul SUA afişat în vitrine, care simbolizează marea prietenie dintre poporul ceh şi cel american. De fapt, treaba asta e aproape unanimă în Cehia, or inclusiv ghidul nostru (un tânăr profesor de istorie tare de treabă), ne-a povestit despre Obama care a ţinut primul sau unul dintre primele sale discursuri din Europa din curtea castelului din Praga, având steagul american în faţa sa, pe dealul opus. De altfel, ambasada SUA e singura căreia i se vede steagul de pe cel mai aglomerat loc din oraş, semnul unor relaţii deosebite dintre aceştia şi cehi.

Are o viaţă culturală extrem de bogată, chiar dacă preţurile sunt cam usturătoare pentru noi, cei din fostele state sovietice. Au cultură alternativă, tinerească, dar şi o mulţime de concerte de muzică clasică, spectacole şi altele.

Are un muzeu al comunismului întemeiat pe banii unui american şi care prezintă documentat şi ironic, în acelaşi timp, realitatea de atunci. Ironia şi sarcasmul cehilor în raport cu ruşii şi sovieticii se observă din mai multe elemente pe care le vezi cu ochiul liber pe stradă.  Structura e reprezentată prin camere specifice, despre cultura, sportul, securitatea, ştiinţa şi alte cele de pe vremuri. Am petrecut circa 2 ore în muzeu, inclusiv pentru că într-una din camere rula non-stop un documentar despre Revoluţia cehilor şi despre mişcarea de rezistenţă care n-a contenit de fapt niciodată. E curios faptul că, în timp ce mai toate inscripţiile din centru sunt scrise în mai multe limbi, dintre care şi rusa, în muzeul comunismului din Praga nu vezi rusa decât pe obiectele din acea perioadă. O fi şi ăsta un semnal pentru noi, cei încă rătăciţi…

Ah, da! Mai are Praga şi nişte însemne, cam peste tot, care zic Pozor deti!, adică Atenţie, copii!

Articol scris pentru All Moldova

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

6 thoughts on “Pozor! Praga.

 • 14/09/2011 at 7:48 am
  Permalink

  Am fost in Praga de 2 ori (pentru munca). Centrul e deosebit de frumos, insa periferia e urata, am vazut un cartier murdar, plin de noroi si cu strazile pline de gropi. Am vazut si cartiere parc, cu multa verdeata si ingrijit. Intr-adevar, e un amestec intre occident si un fost stat comunist, i-am auzit pe unii ca o numeau Parisul din E Europei. Cat despre oameni, mi se par foarte “estici” daca pot sa ii numesc asa, majoritatea imbracati prost si demodat. Cat despre ce ai scris despre homosexuali, ce pot sa spun, se vede ca nu esti umblat :). Daca mergi in Belgia faze de genul sunt la tot pasul. Romanii inca nu au invatat sa ignore ceea ce nu le convine si sa-si vada de ale lor…

  Reply
  • 15/09/2011 at 8:41 am
   Permalink

   De acord la faza cu periferiile. Am avut ocazia sa le vad doar din mers, oricum.
   Oamenii imbracati demodat imi pare din contra, un atribut al occidentului. Numai prin mall-urile din Romania si RM mai vezi oameni imbracati ”la haute-couture”, cu brand-uri false, bineinteles.
   Referitor la homosexuali, nici n-am pretins ca am mai vazut asemenea cazuri. Am si zis ca e prima data cand remarc asa ceva cu ochii mei. Si-n cazul meu nu e vorba despre ”a nu-mi conveni”, ci despre faptul ca ma deranjeaza. Poate ca in cazul asta ar fi ok sa ignoram treburile astea, dar nu sustin ignorarea in general. Iar in Belgia am fost de vreo 2 ori, numai ca doar prin Bruxelles.

   Reply
 • 15/09/2011 at 9:13 am
  Permalink

  Traieste si lasa-i pe altii sa traiasca! Cum ti se pare aceasta fraza? Te deranjeaza tocmai pentru ca atunci cand vezi doi de mana ti-l imaginezi imediat pe unul dintre ei in spatele celuilalt. Cand vezi un tip si o tipa de mana ti-i imaginezi imediat facand sex salbatic pe malul marii? Am doi prieteni foarte buni, homosexuali (casatoriti) si primul impact (acum multi ani, cand i-am surprins in ipostaze romantice) nu a fost tocmai usor de digerat, e vorba de preconceptii cred, de faptul ca am fost invatati sa respingem tot ceea ce este divers de modul nostru de a fi.
  Cand zic demodat ma refer la lume cu pantaloni evazati de acum 10 ani sau cu camasile alea in carouri de taietor de lemne, in loc de pantofi umbla incaltati cu papuci tehnici pentru trekking… ca sa nu mai zic ca erau murdari majoritatea, specific pentru Europa de Est. Ca sa fi imbracat decent nu trebuie musai sa-ti iei haine de marca. Nu ca ma laud, marea majoritatea a hainelor pe care le am sunt “de firma” insa nu ai sa me vezi imbracata cu haine cu etichete in vazul lumii sau cu marca scrisa mare pe piept. Nu am nevoie de numele unei firme ca sa vorbeasca despre mine si sa ai scris firma sau logoul pe haina mi se pare o stirbire a personalitatii… scuze, am deviat de la subiect.

  Reply
  • 18/09/2011 at 11:48 pm
   Permalink

   Pai ii cam las :). Oare nu asta s-a înţeles din comentariul şi articolul meu? Nu-mi imaginez ceea ce mă întrebi tu, probabil pentru că ceea ce e normal (în sensul de general-acceptat) atrage atenţia şi reacţiile mai puţin.
   Nu prea am ce să zic despre prietenia ta cu cei 2, dar ce pot să afirm este că eu nu am fost învăţat să resping tot ceea ce e divers. Şi nici nu mi s-a zis vreodată (în procesul de educaţie) că ar fi rău ce fac ăştia. Nu mi s-a zis nimic, deci eu las reacţia mea pe seama stării naturale a organismului meu şi a predispoziţiilor sale, la fel, naturale.
   Legat de ultimul aliniat al comentariului tău, îţi împărtăşesc întru totul poziţia :).

   Reply
 • 19/06/2012 at 11:34 pm
  Permalink

  Am venit de curand din Praga.
  Un oras, murdar.In zona centrala, turistica, strazi murdare, cu miros de urina in anumite locuri pe strazi, cu restaurante de-a lungul stazilor din centru care nu erau curate, nu sunt pe strazi cosuri de gunoi, nu sunt parcuri, in fata Operei un mic parc neamenajat si cu alei de pamant cu nisip….murdar oras

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.