fbpx

Tudor Cojocariu

Senior Account Executive @ LinkedIn | Advising Central & Eastern European businesses on Learning & Development

PoliticeSocial

Sa nu votam pe 3 iunie. Daca deja ne place totul asa cum e

Mai țineți minte situația jenantă în care a fost pus (ne)președintele Dodon de fotograful Constantin Grigoriță? Dar reacția lașă a primului, care nu l-a mai lăsat pe jurnalist să participe la pseudoconferințele sale de presă? Dacă asemenea atitudini ne dorim și la primăria Chișinău, să nu votăm pe 3 iunie.

Mai țineți minte cum socialiștii lui Dodon au votat, alături de democrații lui Plahotniuc pentru instituirea sistemului mixt de vot? Dar discursul împăciuitor al tovarășilor Candu și Bătrâncea, care și-au sărit la final în brațe ”pentru viitorul țării”? Dacă asemenea colaborări dintre socialiști și democrați ne sunt pe plac, de dragul unei coaliții antieuropene din toamna lui 2018, să nu votăm pe 3 iunie.

Mai țineți minte cui a lăsat Dodon moștenire partidul putiniștilor din RM? Dar apucăturile de hoață și dictatoare ale moștenitoarei? Dacă vrem un gospodar girat de o gospodină ca Zina-Carabina, să nu votăm pe 3 iunie.

Mai țineți minte comportamentul de gopnici a subalternilor lui Dodon, în frunte cu actualul candidat Ivan Ceban, desfășurat chiar în incinta primăriei? Dacă vrem și voi să fim trași de urechi într-un mod golănesc, să nu votăm pe 3 iunie.

Mai țineți minte discursul plin de ură în adresa lui Dodon și a lui Greceanîi a tovarășului candidat Ivan Ceban, astăzi socialist? Dacă vrem ca din toamnă să ne pomenim cu un primar proaspăt trecut în partidul lui Plahotniuc, să nu votăm pe 3 iunie.

Mai țineți minte cum a declarat Ceban că nu ar aproba niciodată, din calitatea sa de primar, libera exprimare a unor sute de mii de concetățeni de ai săi, unioniști sau minoritari? Dacă vrem un primar cu apucături de dictator, care se împotrivește cu toată fibra lui unor manifestări firești ale unor oameni liberi, să nu votăm pe 3 iunie.

Mai țineți minte că, din 2012, Ceban este secretar pentru ideologie a PSRM, respectiv co-artizan al unor potlogării politice precum cazul celor 30.000 sirieni? Dacă vrem un ideolog antieuropean la primăria unui stat potențial european, să nu votăm pe 3 iunie.

În fine, mai țineți minte cât de puțin ni-l doream pe Dodon la primărie în 2011? Dar pe Iordan în 2007, sau pe Greceanîi în 2015? Atunci de ce i-am da satisfacție lui Dodon prin neparticiparea noastră la alegerile din 3 iunie?

Mă adresez oamenilor exigenți, cu așteptări progresiste, care au idee cum merg lucrurile în orașele din lumi paralele precum Norvegia, Germania, Marea Britanie, Suedia, sau chiar Spania și Italia. Știu, e frustrant că noi suntem departe de ei, sau că ne pomenim mereu în situația de a alege răul cel mai mic în locul binelui celui mai mare. Dar poate că ar trebui să fim sinceri cu noi înșine, să ne privim în oglindă și în jurul nostru și să ne întrebăm pe cine am fi votat cu inima împăcată. Există, oare, un asemenea om, pe care l-am fi înzestrat cu 100% din încrederea noastră? Este, oare, societatea moldovenească, cu sau fără diaspora, gata să adopte modele de dezvoltare din democrațiile cu tradiție, în care pentru toleranță, transparență, meritocrație și alte asemenea valori nu trebuie să lupți chiar în fiecare zi și la fiecare pas? Eu mă îndoiesc. Tocmai de aceea, prefer o șansă firavă de progres în fața unei certitudini de regres.

+ muzică: Eddie Vedder – Society

Tudor Cojocariu

LinkedIn Learning Solutions for businesses in Central and Eastern Europe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.