Toti proeuropenii trebuie sa se uneasca, inclusiv unionistii

Trăim niște momente în care grotescul a acaparat spațiul public din Republica Moldova. Un partid declarat proeuropean terfelește fără nici o jenă culorile tricolorului și ale Uniunii Europene, amestecând cu minciună, teroare și hoție toate valorile democratice în care noi, oamenii onești și bine-intenționați, credem.

De câteva zile, protestele au copleșit Chișinăul, deși ar fi fost la fel de oportun și necesar ca acestea să copleșească întreaga republică, întrucât dezideratul de a trăi într-un stat de drept este unul comun tuturor locuitorilor. Nu știm cu ce se vor încheia aceste proteste: alegeri butaforice (probabil boicotate de opoziție) sau validarea lor (nu-mi dau seama cum s-ar mai putea petrece asta acum). În orice caz, timpul trece, iar alegerile parlamentare din toamnă se apropie mai repede decât pare că am fi noi pregătiți. Prin urmare, dincolo de protestele care trebuie să continue și care adună oameni demni de tot respectul nostru, este nevoie ca opoziția să transmită mesaje de unitate către toți oamenii care se opun pe bune acestui regim putred. Lucru care se și întâmplă, de altfel, dar nu până la capăt.

Deși în comitetul de rezistență națională se află oameni ca Octavian Țîcu sau Lilian Carp, unioniști declarați, care încearcă să-i mobilizeze pe unioniști la protestul de duminică de la ora 14 și nu numai, este nevoie și de o integrare în mișcare a oamenilor din partidele declarat unioniste. Ne place sau nu de liderii lor, de integritatea lor știrbită sau de competențele lor limitate, realitatea este că, fără forța de organizare și mobilizare a partidelor (unioniste, în acest caz) nu poate exista preluare democratică a puterii în stat. Iar acest lucru s-a văzut clar la alegerile locale: în turul I au câștigat de fapt socialiștii și doar în turul II au câștigat proeuropenii, inclusiv datorită mobilizării unioniștilor concentrați preponderent în jurul PL și PUN. Cel mai bine a argumentat justețea acestei căi de urmat, cu emoțiile și însuflețirea de rigoare, prim-vicepreședentile PL, Dorin Chirtoacă, în cadrul acestei emisiuni. Fiecare dintre noi poate face abstracție de sursă și, cu puțină răbdare, să urmărească firul logic al argumentării.

Eu aș adăuga doar următoarele. Partidele unioniste moldovenești nu sunt niște instituții (democratice) cu o durată lungă de viață, deci acestea pot fi privite în acest moment doar ca niște conglomerate de oameni cu viziuni proeuropene, care și-ar dori inclusiv Unirea RM cu România. Asta la prima vedere. La o a doua privire, însă, mulți dintre actualii membri și simpatizanți ai PL și PUN chiar cred în liderii lor votați (pseudo)democratic și ar fi în stare (din păcate) să se lase îndepărtați de proteste și de alegeri doar pentru că Maia Sandu și Andrei Năstase i-au desconsiderat pe liderii lor Chirtoacă, Șalaru și alții. Prin urmare, mesajele liderilor PAS și PPDA ar trebui să fie unele la solidaritate și unitate, inclusiv în adresa unioniștilor și inclusiv în adresa unioniștilor reuniți în jurul PL și PUN. Asta dacă, nu cumva, vor ca la toamnă să aibă de ales între a fi parte dintr-o coaliție ”proeuropeană de reconciliere” cu bandiții de la PD și a face opoziție unei coaliții autoritar-moscovite dintre PD și PSRM. Ceea ce nu înseamnă că filtrele de integritate și competență gestionate de persoane din societatea civilă și presă nu reprezintă, în acest moment, una dintre cele mai bune idei venite vreodată de la niște lideri politici moldoveni.

One comment to Toti proeuropenii trebuie sa se uneasca, inclusiv unionistii

  • Elvira  says:

    Absolut de-acord. Si amploarea protestului de azi, ca si cel de duminica trecuta, demonstreaza acest lucru. Prezenta a fost sub asteptarile organizatorilor. Parerea mea e ca ideologia acestor proteste este consolidarea natiunii civice moldovenesti. S-a facut o incercare la protestele din perioada 2015-2016, care a esuat, altfel nici nu se putea, pentru ca nu exista natiune moldoveneasca. Acum se incearca un reviriment. Nu se spun lucruri pana la capat, e un talmes-balmes. Au ajuns sa filtreze chiar si cantecele patriotice ale lui Doina si Ion Aldea Teodorovici. Protestul este animat de ong-isti, finantati din Germania pentru consolidarea natiunii moldovenesti si contracararea influentei Romaniei in Moldova, in speta, contracararea promovarii identitatii romamesti. Fara acceptarea unionistilor pe fata, fara mesaje explicit pro-nationale romanesti, o mobilizare ampla nu se va reusi.

Leave a reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>