fbpx

Un nou referendum, de data asta justificat si impotriva mixtului

Republica Moldova este un stat eșuat, ceea ce face ca soluțiile extreme, precum sunt referendum-urile să fie deosebit de frecvente. Deși nu neapărat eficiente, precum arată experiențele din scurta istorie a RM. Mai ales referendumul îndreptat împotriva primarului Dorin Chirtoacă, cel care s-a întors ca un bumerang în fruntea hienelor lui Ceban de sub Dodon. Dar asta e, uneori democrația doare.

Sincer să fiu, am fost plăcut surprins de comportamentul chișinăuienilor, care au avut, probabil 2 motive serioase de a nu participa la spectacolul dodonic. Primul este nepăsarea cruntă față de treburile publice în general. Iar al doilea ține de scârba din ce în ce mai pronunțată pe care o au față de clanul socialiștilor. Bineînțeles, nici una dintre tabere nu va învăța nimic din această lecție, sau cel puțin nu va admite public așa ceva. Noi, însă, ar trebui să luăm aminte că nu e de glumă cu nepăsarea moldovenilor. Totuși, în disperarea lor, care sper să se dovedească a fi una constructivă, ONG-urile ignorate cu fiecare ocazie de puterea PD-PSRM, au lansat inițiativa organizării unui referendum. Scopul acestor organizații, la care se vor ralia în scurt timp și alte organisme, atât din RM, cât și din diaspora, este de a abroga legea nr. 154/2017, prin care mutantul PlahoDon a introdus sistemul de vot mixt.

Inițiativa este remarcabilă din mai multe motive. În primul rând, aceasta trădează etapa de ”totul sau nimic” la care a ajuns societatea moldovenească, atunci când celelalte metode democratice de dezumflare a tensiunilor sociale au fost sabotate de putere (consultări, dezbateri publice, mesaje publice etc.). În al doilea, Declarația grupului de inițiativă se bazează inclusiv pe o rezoluție a unei conferințe reprezentative a cetățenilor moldoveni din străinătate (Adoptă un Vot II), care a condamnat faptul și modul în care s-a adoptat legea mixtului. În al treilea și cel mai important, Declarația grupului face referire la niște argumente solide, care ar trebui să fie convingătoare pentru orice om de bun simț care prețuiește democrația: opoziția politică, asociațiile civice reprezentative și mii de cetățeni s-au exprimat împotriva introducerii acestei modificări, a cărei necesitate pur și simplu nu există; Comisia de la Veneția a dat aviz negativ, reclamând mai ales modul nedemocratic în care s-a ajuns la adoptare (deși mai puțin faptul în sine); discriminarea vădită a cca o treime dintre cetățenii moldoveni din lumea asta, care se află în afara RM și care contribuie într-o măsură notabilă la existența statului, așa eșuat cum este el.

Cel puțin din considerentele de mai sus, cred că inițiativa ONG-iștilor merită să fie susținută. Mai ales că drumul până la reușită e lung și presărat cu dosare politice.

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.