Paradoxul burselor acordate de România - lansare Raport (doc) | Tudor Cojocariu

Paradoxul burselor acordate de România – lansare Raport (doc)

Am participat ieri la lansarea raportului Bune intenții și coșmar birocratic. Paradoxul burselor acordate de statul român (.pdf), elaborat de Centrul Român de Politici Publice. Aici puteți vedea galeria foto, iar de aici puteți descărca intervenția mea (pdf): Tudor Cojocariu-Interventie lansare studiu.

Conferința a fost una relativ productivă, participanții reușind să-și împărtășească punctele de vedere atât privind subiectul abordat, cât și studiul propriu-zis. Așadar, dacă studiul în sine a provocat în mare parte reacții pozitive, existând și reacții negative venite din partea secretarului de stat pentru românii de pretutindeni, E.Tomac și a lui Ș. Miron, președintele OSB București care și în acest caz a funcționat ca o anexă a partidului aflat la guvernare, atunci inițiativa unui asemenea studiu a fost salutată de toată lumea. De fapt, a fost salutată inclusiv de către Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, care timp de mai multe luni s-au eschivat de la orice fel de comunicare cu autorii, absentând ca un elev neserios și de la această conferință, chiar dacă au confirmat cu 2 zile înainte.

Printre altele, anume absența multora dintre cei care confirmaseră anterior a și făcut ca evenimentul să nu fie pe deplin productiv, or anumite probleme pot fi rezolvate doar cu participarea instituțiilor. Este salutabilă, așadar prezența celor 2 reprezentanți ai statului, dintre care pe unul l-am menționat deja, iar al doilea fiind Cătălin Țârlea de la MAE (Departamentul pentru Comunitățile de Români din Afara Granițelor), ambele instituții fiind incluse în circuitul care evaluează metodologia de admitere și celelalte aspecte ale politicii educaționale a MECTS pe această direcție. E de remarcat că ultimul a menționat absurditatea unor prevederi din metodologie, precum și lipsa acesteia de coerență și claritate, inclusiv din cauza dimensiunilor inumane.

Au existat și momente penibile, dintre care mă voi referi la 3. Primul a avut loc atunci când președintele OSBB le-a reproșat autorilor că aceștia nu le-au cerut părerea membrilor organizației. Replica nu a întârziat, organizatorii menționând că acum 5 luni, încă de la începutul cercetării, Miron a fost sunat și au și avut 3 conversații care nu s-au soldat cu nimic. Președintele a fost nevoit să recunoască până la urmă. A doua situație care a stârnit zâmbete a fost momentul în care, același președinte, într-un acces de omagiu adus Guvernului pentru bunăvoința sa de a da burse, a cerut creșterea numărului acestora la 10.000. Evident, argumente privind viabilitatea unei asemenea propuneri nu au fost aduse, mai ales în condițiile în care de la an numărul celor admiși e aproximativ același, indiferent de câte locuri se oferă, resursele fiind cheltuite ineficient și rămânând la universități într-un final. Mai mult, nici în studiu, nici în cadrul discuțiilor, nu s-a spus măcar odată că ar fi un lucru rău acordarea burselor, ci doar că există anumite deficiențe de sistem în eficientizarea politicii.

A treia situație care pe mine personal m-a lăsat cu gura căscată, a fost momentul când, dând citire unui comunicat al OSBB, președintele le- a reproșat autorilor că strică imaginea basarabenilor prin publicarea cifrei de 56% privind rata abandonului. Cu alte cuvinte, președintele și membrii prezenți ai OSBB cereau ca adevărul să fie lăsat undeva la fund, iar noi să plutim cu toții în același noroi ca până acum. Elocventă a fost intervenția reprezentantului SNSPA Nicolae Toderaș, care a amintit că experții din domeniu, inclusiv cei de la ARACIS, operează cu cifra de 50% de ani buni, doar că aceasta nu a suscitat până acum interesul presei.

S-a adus în discuție și chestiunea extensiilor care nu sunt privite unanim drept eficiente; despre strategia României care e neclară și care necesită actualizare, despre unele cazuri de încălcare a legii atât de studenți, cât și de către funcționari etc.

Către final, s-a convenit de comun acord asupra faptului că recomandările sunt în mare parte întemeiate; că MECTS ar trebui să se implice în dialog și să devină deschis în raport cu partenerii și beneficiarii; că ar trebui scăzut numărul de burse, dar sporită calitatea și complexitatea acestora, stimulându-se performanța în locul mediocrității; că există necesitatea unor întruniri frecvente cu participarea actorilor implicați în procesul de admitere, inclusiv ONG-urile, instituțiile și experții independenți.

Articol scris pentru AllMoldova

Tudor Cojocariu

Development enthusiast | Marketing uplifter

5 thoughts on “Paradoxul burselor acordate de România – lansare Raport (doc)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.